Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna – Heves harcok keleten, polgári célpontok orosz ágyúzása délen


Ukrán katonák Bahmutnál 2023. május 11-én
Ukrán katonák Bahmutnál 2023. május 11-én

Az ukrán hadsereg az elmúlt 24 órában 55 orosz támadást vert vissza az immár tíz hónapja ostromlott donyecki városnál.

A kijevi vezérkar arról számolt be, hogy a megszállók továbbra is a Bahmut–Avgyijivka–Marjinka vonalra fókuszálnak a keleti országrészben zajló offenzívájuk során.

Az inváziós erők 57 légicsapást indítottak ukrán katonai és polgári célpontok ellen, illetve 96 rakétát is kilőttek ezen idő alatt. A friss tájékoztatás szerint a légvédelem tíz iráni gyártású kamikazedrónt és hat felderítődrónt semmisített meg.

Az orosz egységek tüzérségi támadásokat hajtottak végre a déli Mikolajiv ellen. Olekszandr Szenkevics polgármester közölte, hogy egy ember megsebesült, valamint károk keletkeztek több objektumban.

Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes bejelentette, hogy mintegy húsz négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza Bahmut peremén, a városközpontban azonban valamelyest visszavonultak.

„Eközben az ellenség bizonyos fokig előrenyomult Bahmuton belül, teljesen lerombolja a várost az ágyúzással” – írta a közösségi médiában.

Kedden megérkezett Ukrajnába Li Huj, a kínai kormány eurázsiai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja, aki a következő napokban „békemisszió” keretében Oroszországba, Lengyelországba, Franciaországba és Németországba is ellátogat a háború politikai rendezésének előmozdítása érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: „Békemisszióra” indul Európába a kínai kormány különmegbízottja

Oroszország ezzel párhuzamosan, keddre virradóra „kivételesen sűrű” dróntámadás-sorozatot indított Kijev ellen, a pilóta nélküli repülőgépek többségét azonban lelőtte a légvédelem a hatóságok szerint.

Ez volt az ukrán főváros elleni nyolcadik támadás ebben a hónapban. Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője rámutatott, hogy most indították a legtöbb drónt egyszerre. Hozzátette, hogy a támadás ennek ellenére sikertelen volt, ugyanis az eszközök legtöbbjét azonnal azonosították és megsemmisítették.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester Telegramon tudatta, hogy három ember megsebesült.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG