Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok többsége nem kedveli Orbánt, Kárpátalján különösen nem


Orbán Viktor az olajembargóról szóló, hetekig húzódó tárgyalások vége felé Brüsszelben 2022. május 30-án
Orbán Viktor az olajembargóról szóló, hetekig húzódó tárgyalások vége felé Brüsszelben 2022. május 30-án

Az ukránok elsöprő többséggel szeretnének EU-tagok lenni, többségük szerint ez öt éven belül létre is jön. Négyből három ukrán szerint jó irányba megy az ország, és szinte mindenki biztos benne, hogy visszaverik Putyin hadseregét. Az uniós vezetők jellemzően népszerűek, kivéve például Orbán Viktort, aki ellen viszont erős negatív érzéseket táplálnak.

Továbbra is elképesztően egységes az ukrán társadalom a háború megítélésében, 93 százalékuk szerint vissza fogják verni a támadó orosz hadsereget – áll a Rating Group reprezentatív felmérésében. De ez nem most lesz szerintük, az ukránok kétharmada szerint idén nem fog véget érni háború.

A válaszadók háromnegyede szerint jó irányba megy Ukrajna, mindössze 13 százalékuk gondolja az ellenkezőjét.

Az ukránok szemében legnépszerűbb külföldi vezetők sorrendben a lengyel Andrzej Duda elnök, a brit Boris Johnson miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök.

De általában is jó véleménnyel vannak az uniós országok vezetőiről, bár Macron francia elnök népszerűsége júniusra sokat csökkent. Scholz német kancellár pozitív megítélése mostanra emelkedett nagyjából azonos szintre az őt elutasító ukránokéval.

Az ukránok viszont továbbra is egyértelműen káros figurának ítélik meg Orbán Viktort, júniusban is 53 százalékuk tartotta negatív szereplőnek.

Ez talán kevésbé meglepő annak fényében, hogy az ukrajnai háború idei fellángolása kapcsán a magyar kormány az ukrán féllel szemben ütött meg ellenséges hangnemet. Választási kampányukban egyértelműen a védekező felet jelölték ki aktuális veszélyforrásnak.

Jó eséllyel Orbán Viktor uniós szankciók elleni tevékenysége sem tette népszerűbbé a szomszédos országban.

Leginkább lesújtóan az ország nyugati, kárpátaljai régiójában és a keleti szélén látják a magyar miniszterelnököt.

Ezeken a helyeken a válaszadók mindössze 18, illetve 17 százaléka tartotta őt is pozitív szereplőnek. Leginkább az ország déli részén volt népszerű, itt a lakosság 24 százaléka tekintett rá pozitívan.

Tízből hét ukrán úgy gondolja, hogy Ukrajna öt éven belül csatlakozni fog az EU-hoz. Ha holnap tartanának erről népszavazást, nem is lenne kérdés az eredmény: a felmérés szerint 87 százalék szavazna biztosan a csatlakozásra, és négy százalék biztosan ellene.

Hasonló a helyzet az ország NATO-tagságával: az ország háromnegyede támogatja, tizede ellenzi csak. Az ország keleti régiójában is egyértelmű lenne a döntés, bár ott csak 55 százalék támogatná biztosan a NATO-tagságot, húsz százalék biztos ellenző ellenében.

A megszállt területeken nem tudnak közvéleményt kutatni
A telefonos felmérés 1200 fő megkérdezésével készült, a leírás szerint korra, nemre és településtípusra reprezentatív. Nem tudtak viszont a megszállt területeken, a Krímben és a Donbászban kérdezősködni. 95 százalékos megbízhatóság mellett a hiba nem lehet nagyobb 2,8 százaléknál.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG