Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több tucat EP-képviselő kéri levélben Orbánt, hogy álljon a történelem jó oldalára


Orbán Viktor az országgyűlési választások éjszakáján, április 3-án Budapesten
Orbán Viktor az országgyűlési választások éjszakáján, április 3-án Budapesten

Számos európai parlamenti képviselő, köztük tucatnyi néppárti politikus kérte levélben a magyar miniszterelnököt, hogy ne ukránok élete árán valósítsa meg saját politikai érdekeit, álljon a történelem jó oldalára, a világ demokratikus országai és a magyar nép mellé.

„Arra kérünk, hogy állj a történelem jó oldalára a magyar emberekkel együtt, akik egyértelműen szolidárisak Ukrajnával. Arra kérünk, hogy viselkedj valódi európaiként” – áll többek között abban a levélben, amelyeit negyvennégy uniós képviselő küldött Orbán Viktornak.

A képviselők leírják, hogy végigkövették az orosz kormány elleni hatodik szankciós csomag elfogadását, de

nem értik, hogy Orbán miért igyekezett lassítani a folyamatot, megtörni az uniós egységet és gyengíteni a szankciókat.

Azt várják ugyanis, hogy amikor a demokratikus világ egységes Ukrajna és az ukrán emberek támogatásában, akkor a magyar miniszterelnök és kormánya is tegyen így.

Ehelyett azt kellett látniuk, hogy Orbánnak a gazdasági előnyök és személyes politikai érdekei fontosabbak voltak az ukránok életénél. Kiemelik, hogy Orbán megfontolni sem volt hajlandó, hogy Magyarországot az Adria-kőolajvezetéken lássák el kőolajjal az olcsóbb orosz olaj helyett, így Magyarország tovább finanszírozza majd az orosz hadsereg háborús bűneit Ukrajna ellen. Az olajembargó magyar vonatkozásairól egyébként alább olvashat részletekbe menően.

Kiemelték azt is, hogy Orbán Viktor az utolsó pillanatban megvétózta Kirill orosz pátriárka szankcionálását. A képviselők úgy látják, hogy Kirill tovább fog buzdítani a bűncselekmények támogatására, ártatlan ukrán gyerekek meggyilkolását is beleértve.

A képviselők szerint az Európai Unió a béke, az együttműködés és az egység erősítésére jött létre. Ez az egység az, amitől a szövetség minden krízisből megerősödve jött ki, az aláírók szerint most is ez lesz a helyzet.

„Ukrajna Európa” – szögezték le a levélben. Az ország megérdemli teljes támogatásunkat, mivel gyorsan fogadják el az európai irányultságú reformokat és védik az európai demokráciát és értékeket az orosz zsarnoksággal szemben. A teljes támogatáshoz hozzátartozik az uniós tagjelölti státusz is a képviselők szerint.

Ezért – egy olyan uniós ország vezetőjeként, amely még mindig gyógyul a szovjet diktatúra okozta sebekből – arra szólítják a magyar miniszterelnököt, hogy őrizze meg az európai egységet, és álljon a történelem jó oldalára.

A négy legnagyobb uniós képviselőcsoportból vegyesen
Az aláírók tizenkilenc országból származnak, főleg szlovákok, románok, litvánok, lengyelek, lettek és spanyolok. Magyar nemzetiségű aláíró nem volt. Orbánék korábbi frakciójából, a néppárti frakcióból tizenketten írták alá a levelet. A levél kezdeményezői négy külön frakcióból jöttek, a német Michael Gahler a Néppártból, a litván Petras Auštrevičius a Renew Europe képviselőcsoportból, a portugál Isabel Santos a szociáldemokratáktól, az osztrák Thomas Waitz pedig a Zöldektől.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Rikard Jozwiak

    Rikard Jozwiak a Szabad Európa központi szerkesztőségének európai ügyekkel foglalkozó munkatársa.

XS
SM
MD
LG