Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen Bucsában: „Láttuk Putyin hadseregének kegyetlen arcát”

  • Ötvenre emelkedett a kramatorszki vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma.
  • Az orosz vezetés provokációról beszél, és tagadja, hogy köze lenne a kimenekítésre használt vasútállomás elleni célzott támadáshoz.
  • Az ukrán csapatok visszafoglalták Szumit, állítja a terület kormányzója.
  • Felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, válaszul Moszkva lemondott a tagságáról.
  • Az ukrán elnök szerint Borogyankában lényegesen szörnyűbb a helyzet, mint Bucsában​.
  • Újabb, Oroszország elleni szankciókat hagytak jóvá az uniós tagállamok.
  • Mintegy tízezer menekült lépett be Ukrajna felől Magyarországra csütörtökön​.
12:25 2022.04.05.

Kijev polgármestere szerint minden európai kifizetés Oroszországnak „véres pénz”

Kijev polgármestere arra sürgette az európai politikusokat, hogy szakítsanak meg minden kereskedelmi kapcsolatot Moszkvával. Minden Oroszországnak küldött kifizetés "véres pénz", amely az „ukránok elleni népirtást” fedezi – mondta Vitalij Klicsko.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester emberekkel beszélget Bucsa városában 2022. április 3-án
Vitalij Klicsko kijevi polgármester emberekkel beszélget Bucsa városában 2022. április 3-án

Az Egyesült Államok és Európa új szankciókat tervez bevezetni, miután civilek hulláit találták meg a Kijev közelében visszafoglalt külvárosokban, köztük egy bucsai tömegsírban, ugyanakkor az orosz gázexport Európába továbbra is folyamatos.

Moszkva visszautasította a jelentéseket, amelyek szerint civileket gyilkoltak volna Bucsában, hamisítványoknak nevezte azokat, amelyek célja Oroszország lejáratása.

„Minden euró, minden cent, amit Oroszországtól kapnak, vagy amit Oroszországba küldenek, véres, ez véres pénz, és ez ukrán vér, az ukrán emberek vére” – mondta Vitalij Klicsko, katonai ruhában, egy Genfben tartott polgármesteri konferencián, videókapcsolaton keresztül.

„Félig nem lehetnek terhesek. Most a háború fekete vagy fehér. Önök a béke mellett állnak, és Ukrajnát támogatják, vagy az agresszorokat, Oroszországot?” - tette hozzá Kijev polgármestere.

12:42 2022.04.05.

Dánia kiutasít 15 orosz diplomatát

Dánia kiutasít 15 orosz titkosszolgálati tisztet, akik Oroszország koppenhágai nagykövetségén dolgoztak – közölte az ország külügyminisztériuma.

Az orosz nagykövetet kedden tájékoztatták a döntésről. Dánia határozottan elítéli „Oroszország brutalitását az ukrán civilek ellen Bucsában” – közölte a minisztérium, hangsúlyozva, hogy „a civilek elleni szándékos támadások háborús bűnnek számítanak”.

A tiszteknek két hetük van elhagyniuk Dániát. „Az érintettek olyan kockázatot jelentenek a nemzetbiztonságunkra nézve, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül” – mondta Jeppe Kofod külügyminiszter.

A lépés azt követően történt, hogy hétfőn Franciaország és Németország is több tucat, diplomáciai státusszal rendelkező orosz kiutasítását jelentette be.

Franciaország 35 orosz kiutasítását tervezi. A francia külügyminisztérium nemzetbiztonsági okokkal magyarázta a lépést, mondván, hogy az orosz diplomaták „tevékenysége ellentétes biztonsági érdekeikkel”. Részleteket nem közöltek.

13:27 2022.04.05.

13:37 2022.04.05.

A német elnök elismerte, hogy hibázott Oroszországgal kapcsolatban

A német elnök elismerte, hogy hibázott az Oroszországgal szembeni politikájában, korábbi, külügyminiszteri munkájában.

Frank-Walter Steinmeier német államfő Berlinben fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt 2021. július 12-én
Frank-Walter Steinmeier német államfő Berlinben fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt 2021. július 12-én

Frank-Walter Steinmeier államfő kétszer volt Angela Merkel korábbi kancellár külügyminisztere, legutóbb 2013 és 2017 között, előtte pedig Gerhard Schröder volt kancellár kabinetfőnöke volt. Abban az időben Németország párbeszédre törekedett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és szoros kapcsolatban voltak energiaügyekben.

„Sok szempontból is kudarcot vallottunk”, például abban, hogy Oroszországot a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartására mozdítsuk előre – mondta Steinmeier a ZDF televíziónak kedden.

Az elnök elismerte, hogy Moszkvát az európai országok „eltérően értékelték”. Hozzátette: „Az az igazság, hogy komolyabban kellett volna vennünk kelet-európai partnereink figyelmeztetéseit, különös a 2014 utáni időszakban” és az Északi Áramlat 2 gázvezeték építésekor.

Hiba volt a ragaszkodás ehhez a projekthez, amely „sok hitelbe és hitelességbe” került Németországnak Kelet-Európában – mondta Steinmeier. Olaf Scholz kancellár még azon a héten felfüggesztette az éppen elkészült Északi Áramlat 2 üzembehelyezését, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG