Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen Bucsában: „Láttuk Putyin hadseregének kegyetlen arcát”

  • Ötvenre emelkedett a kramatorszki vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma.
  • Az orosz vezetés provokációról beszél, és tagadja, hogy köze lenne a kimenekítésre használt vasútállomás elleni célzott támadáshoz.
  • Az ukrán csapatok visszafoglalták Szumit, állítja a terület kormányzója.
  • Felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, válaszul Moszkva lemondott a tagságáról.
  • Az ukrán elnök szerint Borogyankában lényegesen szörnyűbb a helyzet, mint Bucsában​.
  • Újabb, Oroszország elleni szankciókat hagytak jóvá az uniós tagállamok.
  • Mintegy tízezer menekült lépett be Ukrajna felől Magyarországra csütörtökön​.
17:13 2022.04.08.

Von der Leyen Bucsában: „Láttuk Putyin hadseregének kegyetlen arcát”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai Bucsában 2022. április 8-án
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai Bucsában 2022. április 8-án

A Kijevhez közeli Bucsába is ellátogatott az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen több európai vezető társaságában utazott Ukrajnába, nem utolsósorban a nyugati országrészben történt rémtettek hírére.

„Az elképzelhetetlen itt megtörtént. Most látjuk Putyin hadseregének kegyetlen arcát” – fogalmazott a helyszínen. Oroszország tagadja, hogy köze lenne a Bucsában történtekhez, miközben a bizonyítékok háborús bűnök elkövetésére utalnak: összekötözött kezű civileket lőttek le, többüket hátulról.

Gyertyát gyújt az áldozatok emlékére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy templomban az ukrajnai Bucsában talált tömegsír közelében 2022. április 8-án
Gyertyát gyújt az áldozatok emlékére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy templomban az ukrajnai Bucsában talált tömegsír közelében 2022. április 8-án

16:29 2022.04.08.

Esemény utáni tablettákra gyűjtenek Csehországban a megerőszakolt ukrán nők számára

Cseh önkéntesek gyűjtést indítottak, hogy esemény utáni tablettákkal tudják ellátni az orosz katonák által megerőszakolt ukrán nőket a már felszabadított területeken.

Vít Samek, az egyik szervező mindössze egy nap alatt 1,3 cseh koronát (mintegy húszmillió forintot) gyűjtött össze erre a célra. A patikákban a legolcsóbb ilyen készítmény 460 cseh korona (nagyjából hétezer forint) körül van. „További több ezer tablettára lesz szükség, plusz az egyéb orvosi felszerelésekre a megerőszakolt nők ellátásához” – mondta.

Több mint ötszáz sürgősségi fogamzásgátló már meg is érkezett pénteken, az első szállítmány célpontja valószínűleg Kijev lesz.

Az ilyen tablettákat a védekezés nélküli nemi aktust követően legfeljebb 72 órával (három nappal) vagy 120 órával (öt nappal) később lehet alkalmazni típustól függően.

Ukrán katonák egy páncélozott járműben Kijevben 2022. március 31-én
Ukrán katonák egy páncélozott járműben Kijevben 2022. március 31-én

16:19 2022.04.08.

Az ukrán erők visszafoglalták Szumit, állítja a terület kormányzója

Ukrajnában az ország északkeleti részén található Szumi régió kormányzója szerint az ukrán hadsereg a teljes régió felett visszaszerezte az ellenőrzést. Dmitro Zsivitszkij a közösségi médiában azt írta, hogy az orosz erők egész Szumiból kivonultak. A kormányzó arra kérte a lakosokat, még ne térjenek vissza, mivel a hátrahagyott aknákat még nem távolították el teljesen.

Az orosz határhoz közeli város az invázió elején heves bombázások és harcok színhelye volt. A brit védelmi minisztérium reggel szintén megerősítette, hogy az orosz erők mostanra teljesen kivonultak Észak-Ukrajnából.

16:15 2022.04.08.

Rekordszinten az élelmiszerárak a háború miatt

Az ukrajnai háború megrázta a gabona és a növényi olaj piacát, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint márciusban új rekordszintre ugrottak az élelmiszerek világpiaci árai.

Ukrajna és Oroszország az alapvető élelmiszerek, például gabona fontos exportőre, és a háború miatt mindkét ország kivitele visszaesett.

A világ búzájának mintegy harminc százaléka Ukrajnából és Oroszországból származik, Oroszország pedig emellett jelentős termelője a műtrágya előállítására használt káliumnak és foszfátnak, amelyek hiánya más országokban is csökkentheti a hozamot.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG