Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
14:42 2022.04.14.

Új fogolycsere Ukrajna és Oroszország között?

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy új fogolycseréről állapodtak meg Oroszországgal, és összesen 30 ukrán tér haza csütörtökön.

Verescsuk hozzátette, hogy a 30 ukránból öt tiszt és 17 katona, nyolc pedig civil.

14:19 2022.04.14.

A népszerű betűtípusokból is hiány van Oroszországban a szankciók miatt

Az orosz média arról számolt be, hogy a Monotype Imaging amerikai cég, amely a számítógépeken használt legnépszerűbb betűtípusok közül többnek is a tulajdonosa, blokkolta a hozzáférést katalógusához az oroszországi felhasználóknak a Moszkva ukrajnai inváziója miatt bevezetett nemzetközi szankciók miatt.

(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

A Vedomosztyi című újság informatikai forrásokat idézett, akik április 14-én azt mondták, hogy Oroszországban a felhasználók jelenleg nem férhetnek hozzá a Monotypes betűtípus-katalógusához, vagyis nem használhatnak olyan népszerű betűtípusokat, mint a Times New Roman, az Arial, a Verdana, a Tahoma és a Helvetica.

A Monotype nem kommentálta a dolgot, de amikor az oroszországi számítógép-felhasználók megpróbálnak megnyitni egy oldalt, hogy hozzáférjenek a betűtípusokhoz, üzenetet kapnak: "Lehetséges, hogy a webhely tulajdonosa korlátozásokat állított be, amelyek megakadályozzák az oldal elérését."

Ügyvédek és szakértők azt mondták a Vedomosztyinak, hogy a hozzáférés megtagadása nem érinti a hétköznapi oroszországi internetezőket, de előfordulhat, hogy a kiadók, számítógépes szoftvereket gyártó cégek a közeljövőben nem fogják tudni használni a betűtípusokat. Az akadály egyébként VPN (virtuális magánhálózat) használatával megkerülhető.

Az orosz törvények lehetővé teszik az úgynevezett kényszerengedélyezést bármely termék használatára az országban, még akkor is, ha a tulajdonosok megtagadják az engedélyek kiadását "az állam és a társadalom érdekeinek védelmében".

13:58 2022.04.14.

ENSZ: csaknem 5 millióan menekültek el Ukrajnából a háború 50 napja alatt

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint csaknem 5 millió ukrán menekült el hazájából az 50 nap alatt, mióta Oroszország inváziót indított az ország ellen. Ez a második világháború óta a legnagyobb menekültáradat Európában.

Ukrán menekültek Lengyelországban 2022. március 27-én
Ukrán menekültek Lengyelországban 2022. március 27-én

Az UNHCR április 14-én közzétett új statisztikája szerint 4 736 471 ukrán menekült el az országból a háború miatt. Ez a szám 79 962-vel magasabb az előző napinál.

Az ENSZ közlése szerint a menekülők 90 százaléka nő és gyermek, mivel a kijevi hatóságok nem engedték, hogy a katonakorú férfiak elhagyják az országot.

Az ENSZ április 5-én arról számolt be, hogy Ukrajnán belül körülbelül 7,1 millió ember ment új helyre az otthonából a háború miatt.

A külföldre menekülők fő célpontja a 2,69 millió menekültet befogadó Lengyelország volt. A következő Románia, becslések szerint oda 716 797 menekült érkezett.

13:42 2022.04.14.

ORFK: több mint tízezren érkeztek Ukrajnából április 13-án Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6045 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4694-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A rendőrség 630 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint 241 menekültet, köztük 115 gyermeket fogadtak a fővárosban.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG