Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
09:46 2022.04.11.

Az ukrán elnök szerint ez a hét döntő fontosságú lesz a háború szempontjából

Volodimir Zelenszkij vasárnap esti beszédében arra figyelmeztette a lakosságot, hogy egyre nagyobb számban gyülekeznek orosz csapatok a keleti országrészben, illetve kiemelte, hogy Moszkva nem akar felelősséget vállalni az elkövetett háborús bűncselekményekért.

Lebombázott épület Borogyanka városában, Kijev közelében 2022. április 9-én
Lebombázott épület Borogyanka városában, Kijev közelében 2022. április 9-én

„Amikor valakinek nincs bátorsága ahhoz, hogy beismerje a hibáit, bocsánatot kérjen, alkalmazkodjon a valósághoz és tanuljon, akkor szörnyeteggé változik. És amikor a világ nem foglalkozik vele, ez a szörnyeteg úgy dönthet, hogy a világnak kell alkalmazkodni hozzá. Ukrajna ennek véget fog vetni” – szögezte le.

„Eljön a nap, amikor mindent be kell ismerniük, el kell fogadniuk az igazságot” – tette hozzá.

Az ukrán elnök ismét felszólította a nyugati államokat, köztük Németországot, hogy fokozzák a Kijevnek nyújtott támogatásukat és fogadjanak el újabb szankciókat, így kényszerítve rá Moszkvát a békére. Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy a német kormány álláspontja az utóbbi időben Ukrajna számára kedvezően változott, amit „abszolút logikusnak” nevezett.

09:46 2022.04.11.

Az ukrán gazdaság teljesítménye idén csaknem a felére eshet vissza

Az ukrán bruttó hazai termék (GDP) a háború miatt mintegy 45 százalékkal csökkenhet idén a Világbank friss jelentése szerint, miután az orosz hadsereg számos fontos gyárat, létesítményt lerombolt az országban, illetve több millióan külföldre menekültek.

Mint írták, a gazdasági visszaesés mértéke a fegyveres konfliktus hosszától és intenzitásától fog függeni.

„Az orosz invázió súlyos csapást jelent Ukrajna gazdaságára, s már eddig is hatalmas pusztítást okozott az infrastruktúrában” – közölte Anna Bjerde, a szervezet alelnöke.

A háború február 24-i megindítása óta több mint tízmillióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására Ukrajnában, ami a lakosság negyedét teszi ki, és közülük nagyjából négymillióan külföldön kerestek menedéket.

A Világbank szerint az orosz gazdaság 11 százalékkal zsugorodhat idén, jórészt a nyugati szankcióknak köszönhetően.

09:54 2022.04.11.

Brit hírszerzés: folytatódnak a tüzérségi támadások Luhanszk és Donyeck megyében

Az orosz hadsereg továbbra is hevesen ágyúzza Luhanszk és Donyeck megye egyes részeit, miközben itt, a keleti országrészben az ukrán erők több támadást is sikerrel visszavertek, elpusztítva számos páncélos és egyéb járművet, illetve tüzérségi löveget – közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium.

A brit katonai hírszerzés arról számolt be napi jelentésében, hogy miután Oroszország korábban foszfortartalmú lőszereket vetett be a Donyec-medencében, erre sor kerülhet az ostromlott Mariupol városban is.

Mint írták, Moszkva továbbra is jórészt irányítatlan bombákat használ, ami nagyban növeli a civil áldozatok számát.

10:09 2022.04.11.

Kramatorszk: 57-re emelkedett a vasútállomás elleni rakétatámadás halálos áldozatainak száma

Pavlo Kirilenko kormányzót idézi a BBC, ő további 109 sebesültről számolt be. A könnyebben sebesülteket hazaengedték, a súlyosabb állapotban lévőket biztonságos helyre szállítják.

Április 8-án érte rakétatámadás az evakuálásra használt kramatorszki pályaudvart, ahol több ezren, főleg nők és gyermekek várakoztak a vonatra a rakétatámadás idején.

Az orosz vezetés tagadja, hogy katonái lennének felelősek a támadásért, ehelyett provokációról beszél és Ukrajnát vádolja.

Vérnyomok és csomagok a kramatorszki vasútállomáson, a rakétatámadás után, 2022. április 8-án.
Vérnyomok és csomagok a kramatorszki vasútállomáson, a rakétatámadás után, 2022. április 8-án.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG