Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én
A Moszkva orosz rakétacirkáló Mumbai partjainál 2003. május 21-én

Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón

Moszkva szerint eloltották a tüzet a cirkálón, amely nem süllyedt el, a legénységet kimenekítették. Az orosz erők azt állítják, hogy átvették az ellenőrzést Mariupol felett, az ukrán vezetés szerint azonban csapataik kitartanak.

  • Az ukránok sikeres rakétatámadásról beszélnek, az oroszok szerint viszont a lőszer robbant fel a fekete-tengeri zászlóshajón, amely nem süllyedt el.
  • Hamburgban is lefoglaltak egy orosz oligarchához köthető szuperjachtot.
  • A Kreml szerint Putyin mérlegeli, hogy mit tegyen, ha Finnország vagy Svédország csatlakozik a NATO-hoz.
  • Több mint tízezren érkeztek Magyarországra április 13-án Ukrajnából.
    Az Egyesült Államok további nyolcszázmillió dolláros katonai segítséget nyújt Ukrajnának.
  • Oroszország legitim célpontként tekint a NATO ukrajnai fegyverszállítmányaira​.
18:11 2022.04.11.

Oroszország nem szünetelteti az ukrajnai hadműveletet a béketárgyalások alatt

Oroszország nem szünetelteti ukrajnai hadműveletét a béketárgyalások következő fordulóira – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn.

Lebombázott lakóépület Harkivban 2022. április 10-én
Lebombázott lakóépület Harkivban 2022. április 10-én

Orosz tisztviselők szerint a béketárgyalások Ukrajnával nem haladnak olyan gyorsan, mint szeretnék, és azzal vádolják a Nyugatot, hogy megpróbálják kisiklatni a tárgyalásokat a háborús bűnök vádjával az orosz katonákkal szemben, amelyeket Moszkva tagad.

Az orosz állami televíziónak adott interjúban Lavrov azt mondta: nem lát okot arra, hogy ne folytassák a tárgyalásokat Ukrajnával, de hangsúlyozta, hogy Moszkva nem állítja le katonai műveletét a tárgyalások idejére.

Lavrov közölte: Vlagyimir Putyin elnök az első tárgyalási forduló idejére rendelte el a katonai akciók felfüggesztését február végén, de Moszkva álláspontja azóta megváltozott.

„Miután megtapasztaltuk, hogy az ukránok nem tervezték viszonozni, olyan döntés született, hogy a tárgyalások következő fordulóiban nem lesz szünet a katonai akcióban, amíg meg nem születik a végleges megállapodás” – fogalmazott az orosz külügyminiszter.

18:31 2022.04.11.

A litván miniszterelnök is Ukrajnába utazott

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė

Ingrida Šimonytė​ litván miniszterelnök a legújabb nyugati vezető, aki Ukrajnába látogatott, hogy kifejezze támogatását az oroszok által megtámadott nemzetnek.

„Borogyankában kezdődött ma az ukrajnai látogatásom. Nincsenek szavak, amelyekkel le lehetne írni, amit láttam és éreztem”– írta Šimonytė Twitteren. Olyan fotót is közzétett, amelyen egy orosz bomba által ütött lyukat néz egy sokemeletes lakóházon, a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyankában.

Az előre nem bejelentett látogatáson várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki kedden a litván parlament előtt tervez felszólalni.

18:36 2022.04.11.

Olaszország lefoglalta a kirúgott orosz Forma–1-es pilóta értékeit

Olaszország nagyjából 105 millió euró (39,7 milliárd forint) értékű ingatlant foglalt le, amelyek Nyikita Dmitrijevics Mazepin volt orosz Forma–1-es pilótáé és oligarchaapjáé – közölte két rendőrségi forrás a Reuters hírügynökséggel hétfőn.

Nyikita Mazepin 2018-ban
Nyikita Mazepin 2018-ban

Az akció a Szardínia szigetének északi részén található, Rocky Ram néven ismert villát érintette, és része annak a lépéssorozatnak, amelynek célja a Vlagyimir Putyin elnökhöz köthető gazdag oroszok megbüntetése Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

Mazepin PR-menedzsere egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Mazepin – akit márciusban menesztett az amerikai tulajdonú Haas F1-es csapat – felkerült az EU szankciós listájára édesapjával, Dmitrijjel együtt, aki az Európai Unió hivatalos lapja szerint Putyin elnök legszűkebb köréhez tartozik.

Az elmúlt hetekben az olasz rendőrség több mint kilencszázmillió euró értékben foglalt le villákat és jachtokat gazdag oroszoktól, akik az ukrajnai konfliktus miatt kerültek fel az Európai Unió szankciós listájára.

18:48 2022.04.11.

Putyinnal tárgyalt Moszkvában az osztrák kancellár

Karl Nehammer osztrák kancellár „közvetlen, nyílt és kemény” megbeszélést tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel hétfőn moszkvai látogatásán, amely vegyes európai reakciókat váltott ki: volt, akit meglepett, mások szkeptikusak voltak, de olyan is akadt, aki elítélte a találkozót.

Vlagyimir Putyin és Karl Nehammer (képünk illusztráció)
Vlagyimir Putyin és Karl Nehammer (képünk illusztráció)

Nehammer az első európai uniós vezető, aki találkozott Putyinnal az ukrajnai offenzíva február 24-i elindítása óta.

Ausztria általában szorosabb kapcsolatokat ápol Moszkvával, mint az Európai Unió nagyobb része, de ez mostanában nem így volt.

Nehammer szolidaritását fejezte ki Ukrajnával az orosz invázió miatt, és elítélte a nyilvánvaló orosz háborús bűnöket, miközben kormánya más EU-tagállamokhoz hasonlóan orosz diplomatákat utasított ki, bár a létszám csak a töredéke az Ausztriában lévő orosz diplomatáknak.

Találkozó utáni nyilatkozatában Nehammer azt mondta, hogy „nagyon közvetlen, nyílt és kemény” beszélgetést folytatott Putyinnal. Hozzátette: a legfontosabb üzenete az volt Putyin számára, hogy az ukrajnai háborúnak véget kell vetni, mert „egy háborúban mindkét oldalon csak vesztesek vannak”.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG