Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába mondja a kormány, nincs hol elszállásolni a menekülteket


Ukrajnai menekültek a magyar–ukrán határon, Beregsuránynál 2022. február 24-én
Ukrajnai menekültek a magyar–ukrán határon, Beregsuránynál 2022. február 24-én

Hiába mondja Orbán Viktor, hogy Magyarország felkészült az Ukrajnából várhatóan érkező menekültek ellátására, a magyar menekültügyi intézményrendszer annyira leépült, hogy 1500 menekültet sem tudnánk befogadni. Ez derül ki a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának nyilatkozatából.

„Jelenleg Magyarországon egyetlen menekülttábor van, Vámosszabadiban. Ennek a kapacitása kevesebb mint háromszáz fő. Ezenkívül van egy zárt tábor Nyírbátorban. Ez egy fogda a menekültügyi őrizeteseknek, ennek a kapacitása úgy nyolcvan fő. De ez tényleg fogda, zárt tábor rácsokkal. Ott vannak még a tranzitzónákban a fémkonténerek, de azok kapacitása sem éri el az ezret. Ezen túl van még Balassagyarmaton egy úgynevezett közösségi szállás. Ez nem menekülttábor, hanem az idegenrendészeti eljárás alatt állóknak létesített központ, elfér benne még nagyjából száz ember. Ez jelenleg a menekültügyi ellátórendszer teljes kapacitása” – mondta a Szabad Európának Léderer András, a Helsinki menekültügyi programjának munkatársa.

Léderer elmondása szerint az elmúlt években az összes nagyobb tábort felszámolta a magyar kormány, pedig Bicskén, Debrecenben és Kiskunhalason is voltak befogadóállomások. Hogy ott milyen berendezés maradt, és azok milyen állapotban vannak, nem tudni.

A Helsinki munkatársa nem tudta megbecsülni, hány menekültre lehet számítani. „Ez nagyon sok mindentől függ. Kérdés, hogy mennyi ideig tart a konfliktus, és mennyire lesz intenzív, de attól is, hogy a többi, környező országban milyen menekültügyi kapacitások vannak.”

Természetesen az is számít, hogy a magyar kormány változtat-e a jelenlegi, meglehetősen szigorú menekültügyi szabályozáson. Most ugyanis csak Belgrádban és Kijevben lehet menekültkérelmet beadni Magyarországra. A magyar állampolgárok korlátozás nélkül bejöhetnek az országba, az ukrán állampolgárok pedig kilencven napig tartózkodhatnak nálunk, de menekültstátusz nélkül semmilyen segítséget nem várhatnak a magyar államtól. Aki pedig jogszerűtlenül tartózkodik Magyarországon, azt akár eljárás nélkül is átvihetik a déli határkerítés szerbiai oldalára. Léderer András szerint az Ukrajnából érkezők számára az úgynevezett menedékes státusz megadása lehet megoldás, erről akár egy kormányhatározatban is lehet dönteni. Arról, hogy milyen jogi lehetőségei vannak jelenleg a Magyarországra érkező menekülteknek, itt írtunk részletesen.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG