Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: naponta száz-kétszáz katona hal meg, újabb nehézfegyvereket kérnek


Ukrán katonák a frontvonalon Szeverodonyeckben, Luhanszk régióban 2022. június 8-án
Ukrán katonák a frontvonalon Szeverodonyeckben, Luhanszk régióban 2022. június 8-án

Az ukrán elnök tanácsadója szerint naponta akár kétszáz ukrán katona is meghal a harcokban, és csak a fejlettebb nyugati fegyverekkel tudják visszaverni az orosz offenzívát, csökkenteni az áldozatok számát és tárgyalóasztalhoz kényszeríteni Moszkvát.

Mihajlo Podoljak a BBC-nek adott interjúban azt mondta, hogy a napi száz-kétszáz ukrán katona elvesztése az Ukrajna és Oroszország közötti „egyenlőség teljes hiányának” az eredménye, miután Moszkva „nagyjából mindent bevet a fronton, ami nem nukleáris”, hogy előrenyomuljon a Donbász régióban és azon túl.

Nemrég Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napi halálos áldozatok számát legfeljebb százra tette, de Podoljak szerint ez azóta emelkedett. Ukrán tisztviselők a növekvő veszteségekre hivatkozva több nyugati fegyvert kérnek, amelyek már eddig is döntő szerepet játszottak abban, hogy az ország nem várt sikereket ért el, és feltartóztatta a nagyobb és jobban felszerelt orosz hadsereget.

A háború első napjaiban Oroszország megpróbálta lerohanni Kijevet, de nem járt sikerrel, ezután a Donbász régióra helyezte a hangsúlyt, de ott is csak lassan halad előre.

Podoljak megismételte a kormány felhívását, hogy a Nyugat szállítson Ukrajnának még több rakétarendszert. Azzal a nyugati félelemmel kapcsolatban, hogy a rakétavetőkkel Oroszországon belüli célpontokat támadnának, és a konfliktus tovább eszkalálódna, azt mondta, hogy „az nem fog megtörténni”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG