Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna nukleáris főnöke fegyvermentes övezetet kér a zaporizzsjai erőműnél


Orosz katona őrködik a zaporizzsjai atomerőműnél 2022. augusztus 4-én
Orosz katona őrködik a zaporizzsjai atomerőműnél 2022. augusztus 4-én

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom vezetője hétfőn azt szorgalmazta, hogy tegyék a zaporizzsjai atomerőművet fegyvermentes övezetté. Arra figyelmeztetett, hogy csernobili típusú nukleáris katasztrófa veszélye áll fenn, miután a létesítményt találat érte.

Békefenntartó csapat telepítését kérte a helyszínre a televízióban, miután Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymást vádolta Európa legnagyobb, az orosz irányítás alatt álló Dél-Ukrajnában álló atomerővének lövetése után.

„A döntés, amelyet a világközösségtől és minden partnerünktől követelünk (…) az, hogy vonják ki a betolakodókat az erőmű területéről, és hozzanak létre ott demilitarizált övezetet” – mondta Petro Kotin a televízióban.

„A békefenntartók jelenléte ebben a zónában, az irányítás átadása, majd az erőmű ellenőrzésének átadása az ukrán félnek megoldaná ezt a problémát” – folytatta.

Az orosz erők március elején, röviddel az Ukrajna ellen február 24-én indított invázió kezdete után foglalták el az Ukrajna délkeleti részén található erőművet, amelyet továbbra is ukrán szakemberek vezetnek.

A kiégett nukleáris fűtőelemek különös kockázatot jelentenek

Kotin különös veszélyként jelölte meg annak kockázatát, hogy lövedékek csapódhatnak be a kiégett nukleáris fűtőelemek tartályaiba.

„Ha egy kiégett nukleáris fűtőanyagot tartalmazó tartály eltörik, az helyi baleset lesz az erőműben és a környező területen” – mondta a vezető nukleáris tisztviselő.

„Ha két vagy három tartályról beszélünk, a baj sokkal nagyobb lesz. Lehetetlen felmérni ennek a katasztrófának a mértékét.”

Lomhának minősítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elmúlt öt hónapban adott reakcióját a létesítménynél kialakult helyzetre, de szerinte vannak arra utaló jelek, hogy ez változik.

„Most elmozdulást látunk a pozíciójukban, és reméljük, hogy a helyzet nemzetközi szervezetek ellenőrzése alá kerül” – mondta.

Kotin közölte, hogy ötszáz orosz katona és ötven nehézgép, köztük tankok, teherautók és páncélozott gyalogsági járművek vannak a helyszínen.

Az erőmű ukrán munkatársainak nem volt hova menniük – tette hozzá. A támadásban két embert megsebesítettek a repeszek, őket kórházban ápolják.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG