Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna nyugati harci repülőgépek koalícióját szeretné


Zelenszkij a lengyel királyi vár udvarán beszél varsói látogatásán, 2023. április 5-én
Zelenszkij a lengyel királyi vár udvarán beszél varsói látogatásán, 2023. április 5-én

Lengyelország segíteni fog egy olyan koalíció létrehozásában, amelynek keretében a nyugati hatalmak harci repülőgépekkel látnák el Kijevet – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán harcosok tovább védik Bahmutot a könyörtelen orosz támadásokkal szemben.

Szerdai varsói látogatásán Zelenszkij azt mondta: Lengyelország fontos szerepet vállalt abban, hogy a nyugati szövetségesek harckocsikat küldjenek Ukrajnának, és hiszi, hogy ugyanígy hozzájárulhat egy „repülőgép-koalíció” létrehozásához is.

A lengyel kormány közölte, hogy a korábban adott négy vadászgép mellé további tíz MiG-et küld, de az Egyesült Államokkal vagy Ukrajna más jelentős katonai támogatóival még nem született egyezség a Kijev által kért F–16-os vadászgépekről.

A fronton az ukrán csapatok nehéz helyzetbe kerültek a Bahmutért vívott harcban, a hadsereg megfelelő döntéseket hoz a katonák védelmére, ha fennáll annak a veszélye, hogy az orosz erők bekerítik őket – mondta Zelenszkij.

„Ott vagyunk Bahmutban, az ellenség nem tartja ellenőrzése alatt a várost” – közölte Zelenszkij, cáfolva az orosz erők állításait arról, hogy elfoglalták a hónapok óta tartó felmorzsoló hadviselés és bombázások után romokban heverő Bahmutot.

„Nekem az a legfontosabb, hogy ne veszítsük el a katonáinkat, és ha eljönne egy olyan pillanat, amikor felforrósodnak az események, és fennáll a veszély, hogy a bekerítés miatt elveszíthetjük az embereinket, természetesen a tábornokaink meghozzák a megfelelő helyes döntéseket a helyszínen” – mondta Zelenszkij, kétségtelenül a visszavonulásra utalva.

Az ukrán hadsereg csütörtök reggeli jelentésében közölte, hogy az orosz erők megrohamozták Bahmutot, hogy teljes mértékben átvegyék ott az irányítást, és hozzátette, hogy Bahmut, valamint a tőle délnyugatra fekvő Avdijivka és Marjinka áll „a harcok epicentrumában”.

A Bahmutért – az egyik olyan utolsó jelentős donyecki városért, amely még nem került orosz kézre – vívott csata az egyik legvéresebb küzdelem azóta, hogy elindult az immár 14. hónapjában járó orosz invázió.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelországba látogatott az ukrán elnök

Az élet útja

Az ukrán katonai parancsnokok Bahmut és más városok megtartásának, illetve az orosz csapatoknak okozott veszteségek fokozásának fontosságát hangsúlyozták az elkövetkező hetekben vagy hónapokban várható ellentámadás előtt.

Vladiszlav Szeleznyov ukrán katonai szakértő szerint az ukrán erők képesek lesznek megvédeni az állásaikat Bahmut erősebben beépített nyugati övezetében, amíg a nyugati útvonal, az „élet útja”, amelyen az utánpótlás érkezik és a sebesültek kijutnak a városból, nyitva marad.

„A helyzet rendkívül nehéz, de Bahmut védelmének fenntartása nagyon fontos ügyet szolgál. Ez felel azért, hogy kimerítsék az orosz hadsereg Bahmutot támadó egységeinek emberi és technikai képességeit” – mondta Szeleznyov az Obozrevatel hírportálnak.

Az amerikai székhelyű Institute for the Study of War közölte, hogy az orosz Wagner magánhadsereg zsoldosai megpróbálják megszilárdítani ellenőrzésüket a város központja felett, és nyugat felé próbálnak nyomulni a sűrűn lakott városrészeken keresztül.

Macron Kínában

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Emmanuel Macron francia államfő a várakozások szerint az ukrajnai helyzetet is megvitatja csütörtökön Pekingben Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Útjuk előtt Macron telefonon megegyezett Joe Biden amerikai elnökkel abban, hogy bevonják Pekinget a második világháború óta legnagyobb európai háború végének előmozdításába.

Macron és Von der Leyen közölte: rá akarják venni Kínát arra, hogy használja fel Oroszországra gyakorolt befolyását a béke megteremtésére, vagy legalábbis el kívánják riasztani Pekinget attól, hogy közvetlenül támogassa Moszkvát a konfliktusban.

Az Egyesült Államok és a NATO szerint Kína fontolgatja, hogy fegyvereket küld Oroszországnak, amit Peking tagad.

Kína átfogó tűzszünetre szólított fel, és pártatlannak nevezte a konfliktussal kapcsolatos álláspontját, annak ellenére hogy a kínai és az orosz elnök röviddel az invázió előtt „határtalan partnerséget” jelentett be.

Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta: Varsó azon dolgozik, hogy további biztonsági garanciákat érjen el Ukrajna számára a NATO júliusi litvániai csúcstalálkozóján.

A MiG–29-esek mellett Ukrajna F–16-os vadászrepülőgépek küldését is szorgalmazta a NATO-nál, de Duda külpolitikai tanácsadója, Marcin Przydacz azt mondta, Lengyelország egyelőre még nem dönt arról, hogy küld-e ilyeneket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta az állami tévének, hogy Moszkvának fenn kell tartania a kapcsolatokat Washingtonnal még akkor is, ha az amerikai fegyverszállítások Ukrajnának azt jelentik, hogy „valóban a háború forró szakaszában vagyunk”.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG