Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna: önkéntes szakorvosok működtetnek klinikákat a front közelében


A FRIDA Ukrajna önkéntes orvosai megvizsgálják a betegeket, miközben szakorvosi ellátást nyújtanak a civileknek Hresztiscse faluban, a Donyecki területen 2023. március 19-én
A FRIDA Ukrajna önkéntes orvosai megvizsgálják a betegeket, miközben szakorvosi ellátást nyújtanak a civileknek Hresztiscse faluban, a Donyecki területen 2023. március 19-én

Egy egykori frontközeli ukrán falu faroslemezekkel bedeszkázott ablakú, szűkös önkormányzati épületében egy csapat önkéntes szakorvos mobil klinikát állít fel. A lakosok számára ez jelenti a mentőövet. Már az orosz invázió előtt is csak azok kaptak szakorvosi segítséget, akik el tudtak jutni a városba, de a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében lévő falunak akkor még volt saját háziorvosa.

Most, hogy a háború miatt a falu egészségügyi rendelője megrongálódott, a lakosok nem jutnak egészségügyi, különösen szakorvosi ellátáshoz.

„Orvos nélkül vagyunk. Magunkra hagytak minket – mondta sírva a 79 éves Marija Hrebenko, miközben egy orvos megmérte a vérnyomását, és megpróbálta megnyugtatni, gyengéden megsimogatva a kezét. – Senki sem segít nekünk” – tette hozzá.

A korlátozott mértékben elérhető egészségügyi ellátás miatt sokaknak súlyosbodott a betegsége, pedig rendszeres orvosi ellátással könnyen kezelhetők lennének – mondta Bogdan Avramenko 27 éves kardiológus, a FRIDA Ukrajna, egy ukrán–izraeli orvosi segélyszervezet orvosi koordinátora.

„Jelenleg a gyógyszerekhez való korlátozott hozzáférés több krónikus betegséget vagy a krónikus betegségek súlyosbodását okozza, ami nagyon rossz a betegek számára, mert olyan egyszerű betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, nagyon egyszerűen és őszintén szólva igen olcsó gyógyszerekkel jól kezelhetők, de nem kapják meg a gyógyszereket – mondta. – Így ott maradnak a magas vérnyomással, a magas vércukorszinttel.”

Az orvosok a jelek szerint egyre több rákos megbetegedést is diagnosztizálnak – tette hozzá. „A korlátozott hozzáférés a szakemberekhez, a korlátozott hozzáférés az ultrahanghoz, az onkológiai szűréshez sok-sok új rákdiagnózishoz vezet.”

A csoport önkéntes orvosok segítségével, mobil klinikákon biztosít szakorvosokat a frontvonalhoz közeli falvakban és városokban, valamint az ukrán csapatok által az orosz erőktől nemrég visszafoglalt területeken. A helyszíntől függően naponta néhány tucat és 250 között látnak el betegeket, és havonta egyszer igyekeznek visszatérni a már meglátogatott helyekre, hogy utókezelést nyújtsanak.

Hétvégén mennek a falvakba a mobil klinikák

Avramenko elmondása szerint a legkeresettebb szakorvosok közé a szemész, az endokrinológus és a kardiológus tartozik. A csapat gyermekvédőoltásokat is biztosít. A 14 orvos, aki vasárnap Hresztiscsében dolgozott, arra számított, hogy aznap körülbelül ötven-hatvan beteget lát el.

Az önkéntesekből álló csapatok többnyire hétvégén működtetik a falvakban a mobil klinikákat, mivel hétközben Ukrajna-szerte állami és magánkórházakban dolgoznak.

Az ukrán–izraeli FRIDA Ukrajna önkéntes orvosa sztetoszkópon hallgatja egy lány tüdejét, miközben szakorvosi ellátást nyújt a civileknek Hresztiscse faluban, a Donyecki területen, Ukrajnában 2023. március 19-én
Az ukrán–izraeli FRIDA Ukrajna önkéntes orvosa sztetoszkópon hallgatja egy lány tüdejét, miközben szakorvosi ellátást nyújt a civileknek Hresztiscse faluban, a Donyecki területen, Ukrajnában 2023. március 19-én

A 61 éves Joseph Farkas mentős, ápoló és volt New York-i rendőrtiszt körülbelül nyolc hónapja dolgozik a FRIDA Ukrajnával, és segít a bombatámadásoktól sújtott városok óvóhelyein élő családok kezelésében, valamint olyan falvakban, ahol hónapok óta nem láttak orvost.

„Segíteni akartam – mondta. – Nyilvánvaló, hogy ami itt történik, az orosz hadsereg megszállja Ukrajnát, az rossz. Szóval ki akartam venni a részem az itteni emberek megsegítéséből.”

A 38 éves Olena Csetszkaja elmondta, hogy a háború előtt egy háziorvos és egy gyermekorvos is dolgozott a faluban, de most nincs senki, aki beutalót írhatna a szakorvoshoz, így az egyedüli lehetőség a Szlovjanszkba utazás maradt.

„Ez nagyon fontos – mondta a klinikáról, miközben sorban állt, hogy orvoshoz jusson. – Sok idős ember van itt, és nincs lehetőségük elmenni a városba.”

Közéjük tartozott a 74 éves Ljubo Rimar is, aki türelmesen ült és várta az endokrinológust. Elmondása szerint egész délelőtt nem érezte jól magát, erős nyomást érzett a fejében.

„Természetesen ez fontos – mondta az önkéntescsoport szolgáltatásairól. – Öregek vagyunk, minden betegség eljön hozzánk.”

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG