Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester köszönti az ukrán hadsereg két házasodó katonáját, Leszja Ivanisenkót és Valerij Filimonovot március 6-án

Orosz invázió Ukrajnában: A háború második hetének eseményei percről percre

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenegyedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Több százezer civil ragadt az ostromolt Mariupolban borzalmas állapotok között, szombaton a tűzszüneti megállapodás ellenére sem tudtak elmenekülni a szüntelen orosz bombázások miatt.
  • Vasárnap újra megpróbálták a civilek evakuálását, de az orosz ágyúk újra lőni kezdték a kialkudott menekülési útvonalat.
  • Több mint 66 ezer ukrán férfi tért haza külföldről Putyin ellen harcolni az ukrán védelmi miniszter szerint.
  • Eddig több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra​.
  • Ferenc pápa sem osztja a háború orosz narratíváját.
12:54 2022.03.06.

Ferenc pápa szerint ez háború, nem csak "katonai művelet"

Ferenc pápa elutasítottaaz ukrajnai háború orosz értelmezését a vatikáni SZent Péter téren tartott beszédében, írja a Guardian.

"Vér és könnyek folynak patakokban Ukrajnában. Ez nem csak egy katonai művelet, hanem háború, ami halálhoz, pusztuláshoz és nyomrúsághoz vezet"

- mondta a katolikus egyház vezetője.

Eközben a Kijevtől 130 kilométerre északra fekvő, teljesen körbezárt Cserniihiv lakónegyedeit bombázza az orosz hadsereg az AP tudósítása alapján. Csernyihiv mellett többek közt Harkiv, Mariupol, Szumi és Mikolajiv is teljesen körbe van zárva, de az ukrán erők tartják magukat Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatása szerint. Zelenszkij néhány órával korábban Biden amerikai elnökkel és Bennett izraeli miniszterelnökkel is egyeztetett.

10:41 2022.03.06.

Vasárnap délelőttől újra megpróbálják a civilek kimenekítését Mariupolból

Az ostromlott Mariupol városvezetése szerint vasárnap tíztől újra nekifutnak a borzasztó körülmények közé került civilek evakuálásának, írja a BBC. Elvileg újra sikerült megállapodni egy vasárnap délelőtt tíztől tartandó, néhány órás tűzszünetben. Ezalatt a civilek a Vöröskereszt felvezetésével Zaporizzsja felé menekülhetnének egy előre megadott útvonalon, úgynevezett "humanitárius folyosón".

Mariupoli látkép az orosz hadsereg bombázása után, március 4-én.
Mariupoli látkép az orosz hadsereg bombázása után, március 4-én.

Egyelőre nincs hír arról, hogy az orosz hadsereg ezúttal betartja-e az ígéretét. Pontosan ugyanebben állapodtak meg ugyanis előző napra is, akkor azonban a folyamatos bombázás miatt nem tudtak elindulni a civil konvojok.

16:47 2022.03.05.

Elfoglalta Herszont az orosz hadsereg, többezres tüntetés tört ki a városban

A Krím vízellátása szempontjából is stratégiai helyen fekvő 300 ezres Herszon városát nemrég foglalta el az orosz hadsereg. A városban azonban szombaton az orosz hadsereg jelenléte ellenére is mintegy kétezer fős tüntetés tört ki, írja a BBC.

A tüntetők olyanokat skandáltak, hogy "Ruszkik haza" vagy "Herszon Ukrajna". A tüntetők azt is állították, hogy az orosz katonáknak listájuk van már a letartóztandó aktivistákról. Az orosz hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel a városban. Itt egy videót is megnézhet a tüntetőkről.

15:28 2022.03.05.

Mariupolban nincs áram, étel, víz, fűtés, gyógyszer vagy telefonhálózat

Az Orvosok Határok Nélkül arról számolt be egyik emberek beszámolója alapján, hogy az orosz hadsereg által ostromlott Mariupolban nincs víz vagy áram, esővizet gyűjtenek és havat melegítenek. Emellett alig van étel, üresek a gyógyszertárak, nincs fűtés vagy mobilhálózat.

Az Orvosok Határok Nélkül egyébként a környező országokba is küldött segítségül egészségügyi személyzetet a menekülők ellátására, így Magyarországra is. a 450 ezres Mariupolból a szombati nap során 200 ezer civilt próbáltak volan meg egy "humanitárius folyosón" keresztül kimenekíteni a két fél megállapodása után. De az evakuációt le kellett fújni, mert az Putyin hadserege a tűzszüneti megállapodás ellenére bombázni kezdte a menekülési útvonalat. Az orosz védelmi minisztérium ezt tagadta, az orosz állami média szerint pedig az ukrán vezetés tartotta ott a menekülni vágyó civileket, noha szabad lett volna az út.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG