Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester köszönti az ukrán hadsereg két házasodó katonáját, Leszja Ivanisenkót és Valerij Filimonovot március 6-án

Orosz invázió Ukrajnában: A háború második hetének eseményei percről percre

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenegyedik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Több százezer civil ragadt az ostromolt Mariupolban borzalmas állapotok között, szombaton a tűzszüneti megállapodás ellenére sem tudtak elmenekülni a szüntelen orosz bombázások miatt.
  • Vasárnap újra megpróbálták a civilek evakuálását, de az orosz ágyúk újra lőni kezdték a kialkudott menekülési útvonalat.
  • Több mint 66 ezer ukrán férfi tért haza külföldről Putyin ellen harcolni az ukrán védelmi miniszter szerint.
  • Eddig több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra​.
  • Ferenc pápa sem osztja a háború orosz narratíváját.
09:37 2022.03.02.

Csütörtöktől keddig

A háború első hat napjának krónikáját itt követtük percről percre.

09:38 2022.03.02.

Harkivot, Herszon és Mariupol tartja magát, de körbezárták őket a brit hírszerzés szerint

Szerda hajnali 3 körül orosz ejtőernyösöket dobtak le Harkivnál, akik azonnal kemény harcba bocsátkoztak a város ukrán védőivel, írta a Guardian. Több ukrán várost is újra bombázott az orosz hadsereg, akik közelebb kerültek a fővároshoz is.

A brit védelmi minisztérium információi szerint Harkiv, Herszon és Mariupol is teljesen körbe van már zárva, de a védők egyelőre kitartanak. Híreik szerint a sűrűn lakott településrészeket is egyre erősebben bombázzák a támadók szerte Ukrajnában. A Kijevet támadó orosz erők döntő része nagyjából 30 kilométerre lehet a várostól. Ez nagyjából olyan távolság, mintha Gödöllőnél járnának a budapesti végcéllal.

"Bármi történik, ne hagyjátok, hogy elfelejtsenek minket. Körbevettek minket Mariupolban, nincs kiút"

- tolmácsolta egy ukrán katona üzenetét Roland Oliphant, a Daily Telegraph tudósítója.

09:39 2022.03.02.

Biden: Putyinnak elképzelése sincs arról, hogy mi fog még jönni

Joe Biden amerikai elnök

Amerikai katonák nem fognak Ukrajnában harcolni, de ha Putyin nyugatabbra törne, a NATO tagországok területének minden egyes centiméteréért ("every inch") a szövetség a teljes erejét fogja bevetni, mondta el Joe Biden amerikai elnök éves elnöki értékelő (state of the union) beszédében.

Szerinte Putyin elszámította magát és elképzelése sincs arról, hogy mi fog még jönni. Az amerikai elnök hónapokat töltött azzal, hogy összehozza a világ demokráciapárti országait minden kontinensen, illetve megosztották a hírszerzési információikat a várható orosz támadások pontos menetrendjéről és érvrendszeréről. Az igazságot vetették be az orosz hazugságok ellen Biden szerint. Így Putyin jelenleg elszigeteltebb, mint valaha és Oroszország gyengébben, a világ többi része pedig megerősödve fog kijönni a konfliktusból.

Az elnök külön üzent Putyin oligarcháinak, hogy ez "ennyi volt". Európai szövetségeseikkel karöltve, megtalálják utóbbiak jachtjait, luxuslakásait, magánrepülőit és elveszik tőlük. Az amerikai kormány külön csoportot állít fel az orosz oligarchák bűncselekményeinek felmérésére.

09:39 2022.03.02.

Lekapcsolták a legnépszerűbb moszkvai független rádiót

Az orosz fővárosban leállították Eho Moszkvi adását az ukrajnai háborúról szóló tudósításai miatt, de más független médiumokat is blokkoltak. Alekszej Venediktov, az Eho Moszkvi főszerkesztője a Telegramon jelentette be, hogy a rádió műsorának sugárzását lekapcsolták, és azt ígérte, hogy fellebbez a bíróságon a döntés ellen.

Alekszej Venediktov

"Az Eho Moszkvi szerkesztőbizottsága egyáltalán nem ért egyet a Legfőbb Ügyészség követelésével, amely a rádió adásának leállításához vezetett" - mondta Venediktov, az egyik legismertebb orosz újságíró.

Egy másik népszerű független orosz médium, a Dozsd online televízió szintén bejelentette, hogy a honlapját blokkolták.

Korábban az orosz Legfőbb Ügyészség követelte, hogy a hatóságok kapcsolják le az Eho Moszkvit, és blokkolják a Dozsd online televízió weboldalát, mert „szélsőséges tevékenységekre, erőszakra szólít fel, valamint előre megfontoltan, hamis információkat tesz közzé az orosz hadsereg ukrajnai tevékenységével kapcsolatban”. Hétfőn a Roszkomnadzor, az orosz médiahatóság már leállította a Current Time és az RFE/RL ukrán szolgálatának a Crimea.Realities projektjét, mert nem voltak hajlandók törölni az Ukrajnában zajló háborúról szóló tudósításaikat.

A Roszkomnadzor korábban arra figyelmeztette az orosz sajtót, hogy Oroszország Ukrajna elleni invázióját nem lehet háborúnak vagy inváziónak nevezni, hanem „különleges katonai műveletként” kell hívni.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG