Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra

Az ukrán elnök szerint Oroszország az ENSZ-t akarta megalázni a Kijev elleni rakétatámadással

Meghalt a Szabad Európa egyik munkatársa az ukrán fővárost sújtó orosz rakétatámadásban. Ismét megkísérlik kimenekíteni az Azovsztalban rekedt civileket. Brit küldöttség vizsgálja a háborús bűncselekményeket Ukrajnában. Brit segélymunkások kerülhettek orosz katonák fogságába.

19:01 2022.04.29.

Az USA szerint csak retorika Putyin fenyegetőzése az atomfegyverekkel

Vlagyimir Putyin és Joe Biden Svájcban 2021. június 16-án
Vlagyimir Putyin és Joe Biden Svájcban 2021. június 16-án

Az Egyesült Államok nem hisz abban, hogy Oroszország atomfegyvert vetne be, annak ellenére, hogy Moszkva többször fenyegetőzött ezzel.

"Továbbra is minden nap a lehető legjobban figyelemmel kísérjük az orosz nukleáris képességeket, és úgy értékeljük, hogy nem áll fenn a nukleáris fegyverek bevetésének veszélye, és nincs fenyegetés a NATO területére nézve" - mondta a névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó tisztviselő.

Oroszország a háború kezdetén készültségbe helyezte nukleáris elrettentő eszközeit. Az orosz állami propaganda többször fenyegetőzött NATO országok elleni atomcsapással, míg elemzők inkább annak az aggodalmakat adtak hangot, hogy Oroszország Ukrajna ellen vethet be taktikai (kisebb hatóerejű) atomfegyvert. (Reuters)

18:46 2022.04.29.

Oroszország aranyhoz kötheti a rubel árfolyamát

Az orosz kormány fontolóra veszi, hogy több mint száz év után ismét aranyhoz és más nyersanyagokhoz kösse a rubel árfolyamát – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Egy befolyásos orosz biztonsági tisztségviselő a héten kijelentette, hogy a lépés nagyobb szuverenitást biztosítana Oroszország pénzügyi rendszere számára.

Peszkov a téma kapcsán arról számolt be, hogy az ügyről Vlagyimir Putyin elnök megbeszéléseket folytat.

Ennek ellentmond, hogy Elvira Nabiullina, az orosz jegybank kormányzója azt mondta, hogy semmilyen módon nem folyik vita a javaslatról. Oroszország a világ aranytermelésének nagyjából tíz százalékát adja. (Reuters)

17:51 2022.04.29.

Brutális recessziót jósol az orosz központi bank

Az orosz központi bank vezetője szerint a kilátások „rendkívül bizonytalanok”, és az ország gazdasága idén várhatóan akár 10%-kal is zsugorodik.

A nemzetközi szankciók és a csökkenő fogyasztói kereslet szorítja a gazdaságot, miközben az infláció emelkedik, mondta Elvira Nabiullina, a jegybank vezetője „A jelenlegi helyzet rendkívül bizonytalan. Ezzel párhuzamosan a kínálati trendek és az aggregált keresletet mozgató tényezők is drámaian változnak” – mondta Elvira Nabiullina, a jegybank vezetője.

A központi bank április 29-én 17%-ról 14%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, és azt jósolta, hogy a gazdaság idén 8% és 10% között zsugorodik. A jegybank szerint az éves infláció április 22-én 17,6% volt, és előrejelzése szerint az év végére 18% és 23% közé emelkedik.

Az Orosz Nemzeti Bank moszkvai székháza
Az Orosz Nemzeti Bank moszkvai székháza

17:28 2022.04.29.

A háború mindenki számára megmutatta Zelenszkij igazi kvalitásait, mondja a felesége

Olena Zelenszka férvéjel Tokióban 2019-ben
Olena Zelenszka férvéjel Tokióban 2019-ben

Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége szerint az Oroszországgal vívott háború nem változtatta meg férjét, csak megmutatta a világnak az elszántságát és azt, hogy ő egy olyan ember, akire lehet számítani.

Zelenszka a Rzeczpospolita című lengyel lapban pénteken megjelent interjúban azt is elmondta, hogy nem látta férjét, a 44 éves Volodimr Zelenszkij ukrán elnököt azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Amikor Zelenszka február 24-én, a háború kitörésének napján felébredt, férje már ébren volt és felöltözött. Egyszerűen csak annyit mondott neki: „Elkezdődött”, és elindult a kijevi irodába - emlékezett vissza.

„Február 24-e óta a férjemet ugyanúgy látom, mint ti, a tévében és a beszédeinek videofelvételein”, mondta. Zelenszka elmondta, hogy a házaspár két gyermeke vele van, de nem közölte, hol tartózkodnak.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG