Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra

Az ukrán elnök szerint Oroszország az ENSZ-t akarta megalázni a Kijev elleni rakétatámadással

Meghalt a Szabad Európa egyik munkatársa az ukrán fővárost sújtó orosz rakétatámadásban. Ismét megkísérlik kimenekíteni az Azovsztalban rekedt civileket. Brit küldöttség vizsgálja a háborús bűncselekményeket Ukrajnában. Brit segélymunkások kerülhettek orosz katonák fogságába.

17:04 2022.04.29.

A háború kezdete óta először lép pályára az ukrán futballválogatott

Az ukrán labdarúgó-válogatott május 11-én barátságos mérkőzést játszik a Borussia Mönchengladbach német csapattal egy fontos világbajnoksági selejtező előtt.

Az ukrán futballszövetség arról számolt be pénteken, hogy hétfőtől megkezdik az edzést Szlovéniában.

A Borussia Mönchengladbach közölte, hogy a meccsből származó bevételeket egy, az ukrajnai válsággal kapcsolatban tevékenykedő segélyszervezetnek ajánlották fel, az ukrán állampolgárok számára pedig ingyenes a belépés.

Az ukrán válogatott november óta nem játszott egyetlen mérkőzést sem, a háború miatt pedig júniusra kellett halasztania az eredetileg márciusra tervezett, Skócia elleni selejtezőt. A győztes június 5-én Wales ellen lép pályára a katari vb-n. (AP)

16:29 2022.04.29.

Lengyelországba érkezett az Ukrajnának fegyvereket szállító spanyol hajó

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök (b), Mette Frederiksen dán miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. április 1-én
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök (b), Mette Frederiksen dán miniszterelnök (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. április 1-én

A spanyol kormány április 29-én közölte, hogy célba ért az Ukrajnának szánt eddigi legnagyobb katonai felszerelés-szállítmánya. A mintegy 200 tonna hadianyagot szállító hajó egy lengyelországi kikötőbe érkezett.

A spanyol védelmi minisztérium megerősítette, Gdynia városban kötött ki a spanyol fegyvereket szállító hajó, amely mintegy 30 teherautónyi felszerelést, valamint több katonai járművet szállított. A rakomány az Ukrajnának felajánlott katonai segítség része, amiről Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök állapodott meg az ukrán kormánnyal múlt heti kijevi találkozójuk után.

„Ez az eddigi legnagyobb szállítmány, több mint a duplája annak, amit eddig küldtünk” – mondta Sánchez. Spanyolország korábban 1370 páncéltörő gránátvetőt, 700 ezer géppuskatöltényt, valamint egy páncélozott mentőautót és egészségügyi felszereléseket küldött Ukrajnának.

15:50 2022.04.29.

Újraindulhat a cseh-lengyel gázvezeték-projekt

Európai gázvezeték (képünk illusztáció)
Európai gázvezeték (képünk illusztáció)

A Cseh Köztársaság és Lengyelország üdvözölte, hogy újraindítják a korábban félbehagyott tárgyalásokat a két országot összekötő Stork II gázvezeték megépítéséről.

A Csehország érdekelt a Lengyelországban kibővített vagy újonnan épített LNG-terminálok kapacitásának megvásárlásában is - mondta Fiala. A cseh miniszterelnök április 29-án Varsóban találkozott lengyel kollégájával, ahol a gázvezeték építése is szóba került.

A kérdés azért is aktuális, mert a héten az orosz Gazprom bejelentette, leállítja a Lengyelországnak szánt gázszállítmányokat, mivel a lengyelek nem hajlandók rubelben fizetni a gázért. Az így esetlegesen fellépő hiány kezelésére az uniós országok saját készleteikkel segítik az érintett államokat.

15:31 2022.04.29.

Volt amerikai tengerészgyalogos is elesett Ukrajnában

Meghalt egy volt amerikai tengerészgyalogos, aki az ukrán erők oldalán harcolt az Oroszországgal vívott háborúban, közölték hozzátartozói a médiával.

A 22 éves Willy Joseph Cancel az első ismert amerikai állampolgár, aki Ukrajnában harcolva halt meg. Édesanyja, Rebecca Cabrera a CNN-nek azt mondta, fia büntetés-végrehajtási tisztként dolgozott Tennessee-ben, és nem sokkal azelőtt jelentkezett a katonai magánvállalkozóhoz, hogy február végén megkezdődtek volna a harcok Ukrajnában. A CNN-nek elmondta, hogy a fiú beleegyezett, hogy Ukrajnába menjen.

„Azért akart odamenni, mert hitt abban, amiért Ukrajna harcol, és részt akart venni benne, azért, hogy a háború ne jöjjön ide, és hogy talán az amerikai katonáknak ne kelljen részt venniük benne” – mondta. Cabrera elmondta, hogy fia holttestét nem találták meg.

A hivatalos amerikai szervek nem erősítették meg a jelentést. Április 29-én a külügyminisztérium megerősítette, hogy nem javasolja az amerikai állampolgároknak az Ukrajnába utazást, már csak azért sem, mert kifejezetten célponttá válhatnak.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG