Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra
Rakétatámadás után Kijevben 2022. április 29-én. Az orosz erők nem sokkal az ukrán elnök és az ENSZ-főtitkár találkozója után mért csapást a fővárosra

Az ukrán elnök szerint Oroszország az ENSZ-t akarta megalázni a Kijev elleni rakétatámadással

Meghalt a Szabad Európa egyik munkatársa az ukrán fővárost sújtó orosz rakétatámadásban. Ismét megkísérlik kimenekíteni az Azovsztalban rekedt civileket. Brit küldöttség vizsgálja a háborús bűncselekményeket Ukrajnában. Brit segélymunkások kerülhettek orosz katonák fogságába.

10:12 2022.04.29.

Elhagyta a kikötőt a háború kitörését követő első ukrán kukoricaszállítmány

A konstancai kikötő 2021. szeptember 28-án
A konstancai kikötő 2021. szeptember 28-án

Elhagyta a Fekete-tenger partján lévő, romániai Konstanca kikötőjét csütörtökön az első, nagyjából 71 ezer tonnás ukrán kukoricaszállítmány, az első azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta az országot.

Viorel Panait, a kikötőt üzemeltető vállalat elnöke kiemelte: „az ukrán gabonaexport támogatása egy kolosszális globális éhezési hullám megelőzését szolgálja”.

Mivel az ukrán kikötők az orosz invázió kezdete óta blokád alatt vannak, a világ negyedik legnagyobb gabonexportőrének számító ország arra kényszerül, hogy vonattal vagy kisebb dunai hajókkal előbb eljuttassa a kivitelre szánt szállítmányokat a szomszédos Romániába.

Konstancában néhány nappal ezelőtt befejezték mintegy 35 ezer tonna ukrán vasérc berakodását is, amit május 15 körül egy második hajó is követni fog.

„A kezdetekhez képest, amikor mindenki alternatívákat keresett, a kiviteli folyosók lassan kialakulnak” – mondta Panait.

Eddig körülbelül 80 ezer tonna gabonát szállítottak a román kikötővárosba Ukrajnából, és ugyanekkora mennyiség jelenleg is úton van. (Reuters)

08:31 2022.04.29.

Az ukrán vezetés „hadműveletet” tervez a civilek evakuálására az azovsztáli acélgyárból

Az ukrán elnöki hivatal közleménye szerint remélik, hogy evakuálják a civileket az ostromlott Mariupol kikötővárosban található hatalmas Azovstal acélgyárból. „Ma egy hadműveletet terveznek a civilek eltávolítására az üzemből" – idézte a Reuters hírügynökség Volodimir Zelenszkij irodáját.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is a civilek Mariupolból való evakuálásáról beszélt, amikor csütörtökön találkozott Zelenszkijvel. Guterres elmondta, hogy intenzív megbeszélések folynak az acélgyár – a város utolsó, nem orosz ellenőrzés alatt álló része – kiürítéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden elvileg beleegyezett abba, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága is részt vegyen az emberek kimenekítésében.

08:21 2022.04.29.

Joe Biden: Putyinnak soha nem sikerül uralnia Ukrajnát

Az amerikai elnök elnök rekord nagyságú, 33 milliárd dolláros katonai, gazdasági és humanitárius segítséget kért a az amerikai törvényhozástól Ukrajna támogatására a következő öt hónapban. Ez az eddigi amerikai segély több mint tízszerese.

A támogatásból több mint 20 milliárd dollárt fegyverek, lőszerek és más katonai felszerelés vásárlására, 8,5 milliárd dollárt közvetlenül a kijevi kormánynak nyújtandó gazdasági segítségnyújtásra, 3 milliárd dollárt pedig humanitárius és élelmiszerbiztonsági segélyekre fordítanának. Az amerikai elnök azt mondta, Putyin soha nem tud uralni Ukrajnát, de kitartott amellett, hogy az Egyesült Államok nem támadja Oroszországot.

08:09 2022.04.29.

Rakétatámadás érte Kijevet az ENSZ-főtitkár látogatása alatt

Az ENSZ főtitkár szóvivője szerint az egyik rakéta annak a szállodának a közelében csapódott be, ahol Antonio Guterres, a világszervezet főtitkára tartózkodik. A rakéta alig egy órával azután talált be, hogy a főtitkár sajtótájékoztatót tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Guterres és csapata biztonságban van – mondta szóvivő Stéphane Dujarric a CBS Newsnak, a BBC amerikai partnerének.

Hozzátette: az ENSZ-küldöttség az ukrán miniszterelnök irodájában találkozott, a támadás idején nem volt a szállodában. „Kijevben vagyok. Megdöbbenve értesültem arról, hogy két rakéta robbant a városban" – mondta Guterres a BBC Newsnak. Guterres úgy fogalmazott, hogy feltétlenül véget kell vetni ennek a háborúnak, megoldást kell találni rá.

Az ENSZ főtitkára és az ukrán elnök Kijevben 2022. április 28-án
Az ENSZ főtitkára és az ukrán elnök Kijevben 2022. április 28-án

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG