Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ne tegyék próbára a türelmünket!” – figyelmeztette Oroszország a Nyugatot


Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő sajtótájékoztatója Moszkvában 2021. augusztus 18-án
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő sajtótájékoztatója Moszkvában 2021. augusztus 18-án

A moszkvai kormány leszögezte: kemény katonai választ fognak adni minden további, Oroszországot érő támadásra.

Az utóbbi napokban több támadást is jelentettek Oroszországból, amelyek mögött a Kreml szerint Ukrajna áll. A kijevi vezetés nem ismerte el közvetlenül a felelősségét, mindössze annyit közölt, hogy a történtek megtorlásnak számítanak.

Moszkva figyelmeztetett, hogy az ilyen incidensek fokozzák az eszkaláció kockázatát, valamint elítélte, hogy a brit kormány nemrég legitim katonai célpontoknak nevezte az ukránok számára az oroszországi lőszerraktárakat és logisztikát.

„Nyugaton nyíltan arra buzdítják Kijevet, hogy támadja Oroszországot, részben a NATO-tagállamoktól kapott fegyverekkel. Nem ajánlom, hogy még inkább próbára tegyék a türelmünket” – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

A moszkvai védelmi minisztérium még kedden arról számolt be, hogy amennyiben folytatódnak a támadások, akkor ukrajnai döntéshozatali központokat fognak célba venni, olyanokat is, amelyekben nyugati tanácsadók dolgoznak.

„Kijevnek és a nyugati fővárosoknak komolyan kellene venniük a védelmi minisztérium nyilatkozatát, amely szerint Ukrajna oroszországi támadásainak bátorítása egyértelműen szigorú válaszokhoz fog vezetni” – hangsúlyozta Zaharova, aki szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államok bábja.

Oroszország február 24-én indította meg a támadását Ukrajna ellen. A háborúban már több ezren életüket vesztették, emberek milliói kényszerültek lakóhelyük elhagyására, és hatalmas anyagi károk keletkeztek.

A NATO azonnal kizárta, hogy katonákat küldjön Ukrajnába, az Egyesült Államok és szövetségesei azonban jelentős katonai támogatásban részesítik az ukrán hadsereget. Az invázió kezdete óta az amerikai segítségnyújtás értéke már meghaladta a 3,7 milliárd dollárt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG