Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
18:38 2022.03.10.

Svédország a GDP-je 2 százalékára emelné védelmi költségvetést az orosz fenyegetés miatt

A svéd kormány csütörtökön közölte, hogy a védelmi kiadásait a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékára tervezi emelni, válaszul az ukrajnai orosz inváziót követő, romló európai biztonsági helyzetre.

„Ma egy olyan új javaslatot mutatunk be, amelynek világos üzenete van a svéd emberek és a minket körülvevő világ számára. Svédország védelmi képességeit nagymértékben meg kell erősíten” - mondta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök.

Svédország katonai kiadásai már az elmúlt években is növekedtek a hidegháború befejezését követő több évtizedes megszorítások után, például az amerikai Patriot légvédelmi rakétarendszer megvásárlásával.

Az idei védelmi költségvetés a bruttó hazai termék (GDP) 1,3 százalékát teszi ki, a 2015-ös 0,9 százalékhoz képest, de messze van az ’80-as évek eleji 3 százalék körüli szinttől.

Mikael Damberg pénzügyminiszter szerint az idei, mintegy 70 milliárd svéd koronás (2500 milliárd forint) költségvetés 42 milliárddal maradt el a GDP 2 százalékától.

18:17 2022.03.10.

Vitalij Klicsko: Kijev gyakorlatilag egy erőddé vált

Eddig körülbelül 2 millió ember – a főváros lakosságának fele – hagyta el a várost, amely gyakorlatilag egy erőddé vált – mondta Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere csütörtökön.

„Minden utcát, minden házat megerősítenek” – mondta a volt profi ökölvívó.

„Még azok is egyenruhában vannak, kezükben gépfegyverrel, akik soha életükben nem akarták erre cserélni a ruhájukat” – tette hozzá.

18:02 2022.03.10.

Egyetlen civil sem tudta elhagyni az ostromlott Mariupolt csütörtökön az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint

Egyetlen civil sem hagyhatta el a körülzárt Mariupol-t csütörtökön, mert az orosz katonák nem tartották tiszteletben az ideiglenes tűzszünetet, amely lehetővé tette volna a lakosság evakuálását – mondta Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes az ukrán televízióban.

17:53 2022.03.10.

Kanadai miniszterelnök: Putyin szándékosan támadja a civileket Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése, hogy „kifejezetten civileket célozzanak meg”, de minden további civilek elleni támadásra Ukrajnában „a legsúlyosabb választ” foga kapni.

„Putyin érzéketlen viselkedése, amely figyelmen kívül hagyja az emberi életet, teljesen elfogadhatatlan. Teljesen nyilvánvaló, hogy ő hozta meg azt a döntést, hogy kifejezetten a civileket vegyék célba” – mondta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök újságíróknak Varsóban.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG