Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.
Az ukrán hadsereg egy Kijevhez közeli települést támad, ahová befészkelték magukat az orosz erők, 2022. március 10.

Orosz invázió Ukrajnában: az események a háború 15. napjáig

Az eddigi legfontosabb információk Ukrajna orosz megszállásáról:

  • Tizenötödik napja tart az orosz invázió Ukrajnában.
  • Nem tudott megállapodni a tűzszünetről az orosz és az ukrán külügyminiszter.
  • Szergej Lavrov szerint ukrán radikálisok voltak a lebombázott mariupoli kórházban. A várost gyakorlatilag körbezárták, a civilek nem tudnak elmenekülni.
  • Újabb orosz oligarchák, köztük a Chlesea tulajdonosa is rákerült a brit szankciós listára.
  • Az ukrán elnök szerint legalább 35 ezer civilt kimenekítettek szerdán az ostromlott városokból.
  • 2 millió 300 ezren menekültek el eddig Ukrajnából.
  • Putyin orosz elnök szerint a szankciók visszaütnek a Nyugatra.
  • A Fehér Ház cáfolta az ukrán tömegpusztító fegyverekről szóló orosz állításokat.
09:33 2022.03.07.

Tűzszünet van, humanitárius folyókat készülnek nyitni Oroszországba és Belaruszba

Oroszország tűzszünetet és humanitárius folyosók megnyitását jelentette be Ukrajna több területén, miután két sikertelen kísérlet történt civilek evakuálására Mariupol városából.

Egy orosz munkacsoport közölte, hogy a háború 12. napján, hétfőn reggel tűzszünet kezdődik, hogy a civilek elhagyhassák Ukrajna fővárosát, Kijevet, a déli kikötővárost, Mariupolt, Harkivot, a második legnagyobb várost és Szumit.

Az még nem világos, hogy a harcokkal leállnak-e a közleményben említett területeken túl, vagy hogy mikor ér véget a tűzszünet.

Menekülni próbáló ukrán civilek százezrei voltak kénytelenek menedéket keresni az orosz lövedékek elől, amelyek Ukrajna közepén, északon és délen zúdulnak a városokra. Ukrajnai tisztviselők „katasztrofális” helyzetről számolnak be, miután kudarcba fulladtak a kiürítési erőfeszítések Kijev külvárosaiban.

Mindkét oldal illetékesei harmadik tárgyalási fordulót is terveztek hétfőre.

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatták a korábbi sikertelen evakuálási kísérletekért.

Az evakuációs útvonalakat az orosz RIA Novosztyi hírügynökség tette közzé a védelmi minisztériumra hivatkozva. Ezek azt mutatják, hogy a civilek Oroszországba és Belaruszba távozhatnak. Az orosz erők drónokkal figyelik majd a tűzszünetet – közölte a munkacsoport.

Szerdától vasárnapig

Az eddigi fejleményeket itt követtük percről-percre.

09:40 2022.03.07.

Kína a háború ellenére Oroszországot tartja legfőbb „stratégiai partnerének”

Kína külügyminisztere hétfőn Oroszországot Peking „legfontosabb stratégiai partnerének” nevezte, miközben továbbra is elutasítja az ukrajnai invázió elítélését.

Vang Ji kijelentette, hogy a Moszkvával fenntartott kapcsolataik jelentik „a világ egyik legfontosabb kétoldalú kapcsolatát”.

„Bármilyen veszélyes is a nemzetközi helyzet, továbbra is változatlan a stratégiánk fókuszpontja, és előmozdítjuk az átfogó Kína-Oroszország partnerség kialakítását az új érában” – mondta Vang újságíróknak a kínai ceremoniális parlament éves ülése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

"A két nép közötti barátság sziklaszilárd” – tette hozzá.

09:47 2022.03.07.

09:55 2022.03.07.

Borrell: mintegy 5 millió ember menekülhet el Ukrajnából

Várhatóan ötmillió ukrán menekül majd el az országból, ha folytatódnak az orosz bombázások – közölte hétfőn az EU vezető diplomatája.

"Körülbelül ötmillió ember fogadására kell felkészülnünk... Az EU minden erőforrását mozgósítanunk kell a befogadó országok megsegítésére" – mondta Josep Borrell újságíróknak, amikor az EU fejlesztési minisztereinek találkozójára érkezett a franciaországi Montpellier-be. „Iskolából, befogadóállomásból, mindenből többre lesz szükségünk” – közölte.

Borrell ígéretet tett arra is, hogy alaposabban megvizsgálják az EU segélykiadásait azokban az országokban, amelyek diplomáciai szinten támogatják Oroszországot, vagy tartózkodnak attól, hogy bírálják Moszkva ukrajnai invázióját.

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG