Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszavazta az Országgyűlés a Fidesz és a KDNP békepártinak nevezett javaslatát


Az új Orbán-kormány tagjai esküt tesznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én
Az új Orbán-kormány tagjai esküt tesznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én

A Fidesz és a KDNP közös határozati javaslatát 130 igen és 24 nem szavazat mellett fogadta el a parlament bő egy hónappal az Ukrajna elleni orosz invázió egyéves évfordulója után. Orbán Viktor nem vett részt az ülésen, de reggel a közmédiában azt fejtegette, hogy a baloldal háborúpárti. Szerinte a parlamenti határozat jó esély lett volna az ellenzéknek, hogy csatlakozzon a békepárti pozícióhoz, de nem tette.

A dokumentum elítéli Oroszország katonai agresszióját és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. Leszögezi, hogy csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni. A határozatban visszaköszön a kormány narratívája, hogy további szankciók helyett mielőbbi béketárgyalásokra van szükség.

Az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, a határozat ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét, elfogadhatatlannak nevezve, hogy Európa és benne Magyarország legyen a háború fő gazdasági teherviselője.

Magyarország a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében – áll a határozatban, amelyben felszólították a magyar közéleti szereplőket, hogy tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik.

Orbán Viktor a szavazás napjának reggelén az Európai Uniót és a magyar baloldalt is háborúpártinak nevezte a közmédiában. A Kossuth rádióban tett nyilatkozatában egyebek között arról beszélt, hogy a parlamenti határozat szerinte jó esély lett volna az ellenzéknek, hogy csatlakozzon a békepárti pozícióhoz, de nem tették.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG