Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna sürgeti Magyarországot, hogy álljon „a történelem jó oldalára”


Az orosz erők támadásának rombolása a zaporizzsjai Guljajpole településen, 2022. április 6-án.
Az orosz erők támadásának rombolása a zaporizzsjai Guljajpole településen, 2022. április 6-án.

Ukrajna bírálta Magyarország álláspontját az orosz energiaellátással kapcsolatban, mondván, hogy az „káros” az Európai Unió egységére, és aláássa a Nyugat törekvését, hogy Oroszországot az indokolatlan háború leállítására kényszerítsék.

„A magyar kormány vonakodása Oroszország tagadhatatlan felelősségének elismerésében az orosz hadsereg által elkövetett bucsai, irpinyi, hosztomeli és más atrocitásokért, azt jelenti, hogy tudatosan erősíti Oroszországban a büntetlenség érzését, amely újabb atrocitásokra ösztönzi az ukránokkal szemben” – mondta Oleh Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

Orbán Viktor miniszterelnök elítélte Oroszország ukrajnai invázióját, és nem vétózta meg a Moszkvával szembeni európai uniós szankciókat, bár azt hozzátette, hogy nem ért egyet azokkal. Szintén tartózkodott Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálatától, és elutasította az oroszországi olaj- és gázimport korlátozásának gondolatát, mert az szerinte tönkretenné a magyar gazdaságot.

Nikolenko azt mondta, hogy a választás után Budapest „a következő fokozatba lép - segít Putyinnak folytatni Ukrajna elleni agresszióját”. Az ukrán külügyi szóvivő szerint az, hogy Magyarország, az uniós egység megtörésével elfogadta azt az orosz követelést, hogy rubelben fizessen a gázért, annak a jele, hogy a kormány hogyan ássa alá az Oroszország elleni szankciókat, és kérdéseket vet fel, hogy miért ajánlja fel Budapest a házigazda szerepét a béketárgyalásokra.

„Ilyen háttér mellett cinikusnak tűnik az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások budapesti megtartásának javaslata. Ha Magyarország valóban segíteni akar a háború befejezésében, akkor így kéne tennie: hagyja abba az uniós egység rombolását, támogassa az új Oroszország-ellenes szankciókat, adjon katonai segítséget Ukrajnának, ne teremtsen további forrásokat az orosz hadigépezet finanszírozására” – mondta Nikolenko.

„Soha nem késő a történelem jó oldalára állni” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG