Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint orosz ágyúzás miatt szakadt le az atomerőmű az elektromos hálózatról


Egy idős házaspár a kelet-ukrajnai donyecki régió frontvárosában, Bahmutban 2022. október 27-én
Egy idős házaspár a kelet-ukrajnai donyecki régió frontvárosában, Bahmutban 2022. október 27-én

Ukrajna nagy területeiről jelentettek orosz támadásokat csütörtökön, több térségben heves lövöldözések rongálták meg az infrastruktúrát, így Európa legnagyobb atomerőművének áramellátását is – közölték ukrán tisztviselők.

A dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű ismét levált az elektromos hálózatról, miután orosz lövedékek rongálták meg a még meglévő nagyfeszültségű vezetékeket. Így csak a dízelgenerátorok biztosítják az áramot – közölte az ukrán nukleáris cég, az Enerhoatom.

Az orosz kézen lévő, de ukrán munkások által üzemeltetett erőműben 15 napnyi üzemanyag áll rendelkezésre a generátorok működtetésére – tette hozzá az Enerhoatom.

Orosz légicsapásokat jelentettek a közép-ukrajnai Krivij Rihből, valamint az északkeleti Szumiból és Harkivból is. Heves harcok dúltak keleten Luhanszk és Donyeck megyében.

„Az ellenség igyekszik megtartani az ideiglenesen elfoglalt területeket, erőfeszítéseit arra összpontosítja, hogy egyes területeken megfékezze a védelmi erőket” – közölte csütörtökön az ukrán vezérkar.

Oroszország arról számolt be, hogy „különleges katonai művelete” az infrastruktúrát vette célba, hogy gyengítse az ukrán hadsereget és megszüntesse azt, amit ő az Oroszország biztonsága elleni potenciális fenyegetésnek nevez.

Ennek eredményeként az ukrán civilek az elmúlt hetekben áramkimaradástól és vízkorlátozástól szenvedtek. Oroszország tagadja, hogy civileket venne célba, jóllehet a konfliktusban ezrek haltak meg, milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, és több ukrán város romokban hever.

A gazdag demokráciákat tömörítő G7-csoport külügyminiszterei csütörtökön Németországban tanácskoznak arról, hogyan lehetne a legjobban összehangolni Ukrajna további támogatását az energiainfrastruktúra elleni mostani orosz támadások után.

Már kilencedik szankciós csomagon dolgozik az Európai Unió.

Oroszország visszatért a gabonaegyezményhez

A támadásokat azután követték el, hogy Oroszország bejelentette: újra részt vesz az ukrajnai gabonaexportot felszabadító megállapodásban, visszavonva korábbi döntését, amely a világ vezetőinek figyelmeztetése szerint világszerte növelné az éhezést.

Oroszország, amelynek csapatai február 24-én behatoltak Ukrajnába, szerdán jelentette be a fordulatot, miután Törökország és az ENSZ több napig segítette az ukrán gabonaszállítás folytatását, anélkül hogy az oroszok részt vettek volna az ellenőrzésben.

A védelmi minisztérium azzal indokolta a visszatérést, hogy garanciákat kapott Ukrajnától arra, hogy Kijev nem használja a fekete-tengeri gabonafolyosót Oroszország elleni hadműveletekre.

„Az Orosz Föderáció úgy ítéli meg, hogy a most kapott garanciák elegendőnek tűnnek, és folytatja a megállapodás végrehajtását” – áll a minisztérium közleményében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, fontos volt kiállni „az őrült orosz agresszió ellen, amely destabilizálja a nemzetközi kereskedelmet”.

„Az úgynevezett különleges művelet nyolc hónapja után a Kreml biztonsági garanciákat követel Ukrajnától” – mondta Zelenszkij éjszakai videóbeszédében.

„Ez tényleg figyelemre méltó kijelentés. Mutatja, hogy mekkora kudarcot vallott az orosz agresszió, és milyen erősek vagyunk, ha megőrizzük az egységünket.”

Az eredetileg három hónapja kötött gabonaüzlet hozzájárult a globális élelmiszerválság enyhítéséhez azzal, hogy feloldotta a de facto orosz blokádot Ukrajnával, a világ egyik legnagyobb gabonabeszállítójával szemben. Az a kilátás, hogy ezen a héten ez összeomlik, újjáélesztette a félelmet a súlyosbodó élelmiszerválságtól és az árak emelkedésétől.

A háború Európa-szerte újraélesztette a félelmeket egy lehetséges atomháborútól. Képgaléria az európai óvóhelyekről.

Hat vagy hét hajó futott ki reggel

A búza, a szójabab, a kukorica és a repce ára nagyot esett a világpiacon Oroszország bejelentése után.

Zelenszkij szerint Törökországnak és az ENSZ-nek köszönhető, hogy a hajók továbbra is megrakodva távoztak az ukrán kikötőkből, miután Oroszország szombaton felfüggesztette részvételét az egyezségben.

Oroszország akkor azzal indokolta a lépést, hogy a megállapodás nem tudja garantálni a Fekete-tengeren átkelő polgári hajók biztonságát azt követően, hogy támadás érte a flottáját. Ukrajna és a nyugati országok ezt hamis ürügynek nevezték a „zsaroláshoz”, amelyhez a globális élelmiszer-ellátás fenyegetését használja fel Moszkva.

Hat gabonaszállító hajó hagyta el Ukrajna kikötőit csütörtökön, egy nappal azután, hogy Oroszország újra csatlakozott a Fekete-tengeren keresztüli exportot engedélyező megállapodáshoz – közölte a török védelmi miniszter.

„A gabonakezdeményezés újraindítása után hat hajó hagyta el az ukrán kikötőket” – idézte Hulusi Akart az Anadolu hivatalos hírügynökség.

Az ukrán infrastrukturális minisztérium ugyanakkor hét hajóról tett említést, amelyek összesen 290.000 tonna élelmiszert szállítanak európai és ázsiai országokba, de további részleteket nem közölt.

A háborúban született ukrán csecsemő, aki csak a föld alatti életet ismeri. A Szabad Európa videója.

Ellentámadás és evakuálás Herszonnál

Délen egy ukrán ellentámadás közepette próbálják megtartani a már elfoglalt területeket az orosz erők Herszon városa körül, ahol az oroszok által odahelyezett hatóságok távozásra szólítják fel a lakosságot – közölte az ukrán hadsereg.

Azok a helyiek, akik együttműködtek a megszálló erőkkel, elmentek, néhány távozó egészségügyi csapat felszereléseket vitt el a helyi kórházakból – tették hozzá.

Nova Zburivka város lakói három napot kaptak a távozásra, és közölték velük, hogy november 5-től mindenkire nézve kötelező lesz az evakuálás.

Az orosz hatóságok többször hangoztatták, hogy Ukrajna a hatalmas Kahovka gát megtámadására készülhet a Dnyeper folyón, hogy elárassza a térséget. Kijev ezt tagadja.

„Nyilvánvalóan félünk ettől. Ezért távozunk” – mondta a Krímbe evakuált Pavel Rjazszkij a gát lerombolásának lehetőségéről.

Segítség Phenjanból?

Az Egyesült Államok szerdán közölte: információi vannak arról, hogy Észak-Korea titokban jelentős számú tüzérségi lövedéket szállíthat Oroszországnak a háborúhoz.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője bizonyítékkal nem állt elő, de egy tájékoztatón azt mondta, hogy Észak-Korea megpróbálja elfedni a szállítmányok nyomát közel-keleti és észak-afrikai csatornákon keresztül.

Készült az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG