Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna szerint Oroszország szárazföldi offenzívát indított Harkiv környékén


Ukrán mentők dolgoznak Harkivban az éjszakai légicsapás helyszínén 2024. május 10-én
Ukrán mentők dolgoznak Harkivban az éjszakai légicsapás helyszínén 2024. május 10-én

Oroszország szárazföldi offenzívát indított a határon túlról az északkelet-ukrajnai Harkivi terület ellen. Folynak a harcok, a civileket evakuálják – közölték ukrán tisztviselők pénteken.

Ukrajna 2022 végén visszaszorította az orosz erőket a Harkivi terület nagy részéről, de Moszkva most ismét támadásba lendült, miközben az ukrán csapatok lőszer- és emberhiánnyal küzdenek.

„Hajnali öt óra környékén az ellenség páncélozott járművek fedezéke alatt megpróbálta áttörni a védelmi vonalunkat” – közölte az ukrán védelmi minisztérium.

Ukrajna azt állítja, hogy visszaverte az orosz betörést, de „különböző intenzitású harcok” folynak, és Oroszország légicsapásokat mért a határhoz közeli területre.

Egy magas rangú ukrán katonai forrás szerint Oroszország egy kilométer mélyen nyomult be Ukrajnába, megpróbál „pufferzónát létrehozni” az orosz területek elleni támadások megakadályozására.

Ha az orosz előretörés beigazolódik, akkor ez a Kreml legnagyobb szárazföldi offenzívája a térségben azóta, hogy 2022 februárjában több ezer katonával átlépte a határt.

Az orosz védelmi minisztérium nem fűzött megjegyzést a hírekhez, de orosz katonai bloggerek azt állítják, hogy aktív harcok folynak.

Ehhez kapcsolódóan: Civilek is meghaltak, amikor újabb orosz légicsapások érték az ukrán energia-infrastruktúrát

Erőteljes ágyúzás

Egy helyi tisztviselő azt mondta, hogy „erőteljesen ágyúzzák” a háromezer lakosú Vovcsanszkot, onnét és a környező területekről elszállítják az embereket. Legalább ketten megsebesültek délelőtt – közölte a regionális rendőrség.

„Tegnap óta erősödik az ellenséges lövöldözés különböző típusú fegyverekből a Harkivi területen, északi irányban” – számolt be róla Oleg Szinegubov kormányzó.

„A térségben evakuációs útvonalakat, valamint humanitárius segélyosztó helyeket és ideiglenes szállásokat alakítottunk ki 2022 óta” – mondta.

Vitalij Gancsev, a régió oroszok által odahelyezett vezetője megerősítette, hogy a határ közelében harcok dúlnak, és arra biztatta a civileket, hogy keressenek menedéket.

„A kontaktvonal több részén harcok dúlnak, egyebek mellett a Harkivi terület határvidékein is” – írta a Telegramon.

„Erre való tekintettel kérem az ezeken a területeken élőket, hogy legyenek óvatosak, és ha nem muszáj, ne hagyják el az óvóhelyet” – tette hozzá.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a héten legalább két falut elfoglalt a régióban, ezzel előnyhöz jutott a fegyver- és emberhiánytól sújtott ukrán csapatokkal szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban arra figyelmeztetett, hogy egy ütközőzóna létrehozását fontolgatja ukrán területen, az oroszországi Belgorod közelében, mert a várost gyakran lövik az ukránok.

A határ menti orosz falvak elleni ukrán lövöldözésben legalább két ember meghalt csütörtökön – közölte Oroszországban a Belgorodi, illetve a Kurszki terület kormányzója.

Ukránbarát milíciák év elején azt állították, hogy egy sor vakmerő rajtaütést intéztek Oroszország határ menti területei ellen, és ezzel zavarba hozták a Kremlt.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG