Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna technológiai csoportot hoz létre katonai képessége növelésére


Az Adam taktikai csoport egyik ukrán katonája drónnal figyeli az orosz állásokat Bahmut közelében 2023. április 16-án
Az Adam taktikai csoport egyik ukrán katonája drónnal figyeli az orosz állásokat Bahmut közelében 2023. április 16-án

Az ukrán kormány szerdán kezdeményezést indít drónok és más olyan innovatív technológiák fejlesztésének korszerűsítésére és elősegítésére, amelyek kritikus szerepet játszanak Oroszország ukrajnai háborújában.

A BRAVE1 névre keresztelt kezdeményezés részeként a kormány azt reméli, hogy egy olyan technológiai klaszterbe fogja össze az állami, katonai és a magánszektor védelmi kérdéseken dolgozó fejlesztőit, amely előnyhöz juttathatja Ukrajnát a harctéren.

„Tekintettel az ellenség közelségére és méretére, feltétlenül fejlesztenünk kell a haditechnikát, hogy meg tudjuk védeni magunkat” – mondja Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere.

Fedorov a szerdai hivatalos bejelentés előtt elárulta az Associated Pressnek, hogy a kormány több mint százmillió hrivnyát (mintegy 2,7 millió dollárt) különített el olyan projektek finanszírozására, amelyek győzelemhez segíthetik Ukrajnát a 14 hónapja tartó konfliktusban.

„Most sokan vannak a harctéren a fiatal generációból, amely képes alkalmazni a technológiákat, és szükségük is van rájuk” – mondta.

Ukrajna és Oroszország is gyakran használ pilóta nélküli légi járműveket felderítésre és támadásra. Oroszország széles körben vet be nagy hatótávolságú iráni Shahed–136 típusú önfelrobbantó drónokat, hogy kárt tegyen az ukrán erőművekben és félelmet keltsen a civilekben. Az ukrán kormány tavaly nyilvános adománygyűjtő akciót indított, amelyben külföldi adakozókat kért fel, hogy segítsenek egy drónhadsereg létrehozásában.

Mihail Razvozsajev, a krími Szevasztopol kikötőváros Moszkva által kinevezett vezetője a héten arról számolt be, hogy az orosz erők megsemmisítettek egy ukrán tengeri drónt, amely megpróbálta megtámadni a kikötőt, egy másikat pedig felrobbantottak. Az ukrán tisztviselők most nem vállalták nyíltan a felelősséget, mint ahogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím elleni korábbi támadások után tették.

Olekszandr Kvjatkovszkij, a harci drónok innovációját segítő nonprofit szervezet, az Aerorozvidka igazgatósági tagja a BRAVE1-et olyan platformnak tekinti, amelyet elektronikus hadviselési igényeinek kommunikációjára használhat a hadsereg, és amely stratégiai támogatást nyújthat a haditechnikai iparnak.

„Egy termék kifejlesztésére még egy év is nagyon rövid idő” – mondta.

Kvjatkovszkij mindazonáltal nem biztos abban, hogy egy ilyen platform jelentősen előremozdíthatja a háborús technológiák fejlesztését.

„Még ha így is lesz, csak minimális mértékben történik meg – véli. – Kevés dolog lehet hatékonyabb annál, mint amit a tankok értek el Kijev mellett” – mondja, utalva arra, ahogy az ukrán erők a háború első heteiben megakadályozták a főváros lerohanását.

Ehhez kapcsolódóan: Légvédelem: hogy hárítja el Ukrajna az orosz rakétákat?

Együttműködik a hadsereg és a haditechnológiai ipar

Fevzi Ametov, a drónokra szakosodott Drone.ua társaság társalapítója, aki maga is katona, arról számolt be, hogy a vállalkozások és mérnökeik már próbálják beépíteni termékeikbe a katonák visszajelzéseit.

„Jelenleg minden drón nélküli támadás olyan, mintha vakon vágnánk neki az aknamezőnek, nem tudod, mi vár a sarkon túl – mondta. – A technológia életeket menthet.”

Ametov szerint Ukrajna sokkal több erőforrást fektet be a haditechnikába most, mint az orosz invázió előtt. Ezt arra alapozza, hogy egysége különféle drónmodelleket próbált ki.

„Mindig akad valami új tesztelnivalónk, hogy kiderüljön, szüksége van-e rá az egységünknél, vagy sem” – mondja.

Az eredetileg krími Ametov az ukrán háború frontvonalán harcol, miközben továbbra is részt vesz a BRAVE1 kezdeményezésben tanácsadó szerepet vállaló cége vezetésében.

Vállalata egy hordozható drónelhárító fegyvert forgalmaz, amely rádiójelekkel zavarja és szedi le a drónokat. Ametov szerint az ukrán erők több százat használnak a 12.000 dolláros fegyverből, ezek akár harminc percig is működhetnek egyetlen, teljesen feltöltött akkumulátorral, és „egyre több lesz belőlük”.

„Minden fél megpróbálja a lehető legtöbb drónt használni – mondja Ametov. – Amikor a hadállásban vagy, csak így védheted meg magad a dróntól.”

Fedorov szerint Ukrajna és Oroszország között jelenleg nincs nagy különbség a drónok alkalmazásában. Ám mivel több katonával és felszereléssel rendelkező ellenséggel áll szemben, Ukrajnának technológiai fölényre kell törekednie – véli.

„Mindegy, milyen lelkesen véded a hazát, ha fizikailag nem vagy képes rá” – mondja a miniszter.

„Ezért fontos olyan intézményeket kiépíteni, ahol minden önkéntes, vállalkozás és aktív állampolgár energiáját olyan konkrét, nagy projektekké alakíthatjuk, amelyek évtizedekig működnek” – teszi hozzá.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG