Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

22 falut fenyeget az ukrajnai erdőtűz


​​​​​​​Legkevesebb kilencen meghaltak, többen kórházba kerültek az Ukrajna keleti részén tomboló erdőtüzek miatt. A tűzoltók szerint 22 falut is veszélyeztet a tűzvész, az oltást az extrém erős szél és az ukrán-orosz határvita is nehezíti.

A kelet-ukrajnai Luhanszk régióban a napokban több helyen is erdőtüzeket észleltek, amelyek mára mintegy 18 ezer hektárnyi területet veszélyeztetnek, köztük lakóhelyeket is.

Legkevesebb 9-en meghaltak

A Szabad Európa tudósítása szerint a tűz terjedését több mint száz tűzoltó próbálja megakadályozni, mivel a tűzvész további 22 település lakóit veszélyeztetheti. Az érintett falvakból már 120 embert kitelepítettek, de nem mindenki volt ilyen szerencsés. Október 1-i adatok szerint a katasztrófának már 9 halálos áldozata van, 14-en pedig kórházba kerültek. Mivel az erdőtűz miatt nagy területre nem tudnak bejutni a mentők, nincs kizárva, hogy további áldozatok is lehetnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az ukrán hatóságok szerint, bár a tűzvész több kistelepülést veszélyeztet, a közeli, 100 ezer lakosú Szjevjerodonyeck városban várhatóan nem lesz szükség evakuálásokra.

Pont a frontvonalon ütött ki a tűz

A tűz oltását két tényező is akadályozza, az egyik az extrém időjárás. A napokban a luhanszki régióban hurrikánerősségű, 70 km/h erejű szél gerjesztette tovább a lángokat. A másik, hogy a luhanszki régió Donyeck mellett egyike a vitatott státuszú területeknek, ahol az ukrán hadsereg 2014 óta harcokat folytat az Oroszország által támogatott szakadárokkal, akik a Krím-félszigethez hasonlóan szeretnék elérni az orosz lakosságú kelet-ukrajnai területek elszakadását. A konfliktus kirobbanása óta mintegy 13 ezer katona és civil halt meg.

A tűzoltást nehezíti, hogy a tűz által sújtott terület közepén húzódik a két oldal frontvonala. A tüzek nagy része a szakadárok által ellenőrzött területre terjed ki.

Nem ez az első

A közelmúltban nem ez volt az első súlyosabb erdőtűz Ukrajnában, áprilisban az ország északi részén lángolt az erdő, többek között az egykori csernobili atomerőmű környékét is veszélyeztetve. Az égő erdők füstjét akkor Kiejvből is látni lehetett.

Júliusban pedig Ukrajna nyugati részén okoztak áradásokat a heves esőzések, ahol mintegy 300 város és falu szenvedett kárt. Szakértők szerint a szélsőséges időjárás a klímaváltozás egyik eredménye, ami a kontinentális éghajlaton hol hőhullámokat és szárazságot, hol heves esőzéseket és viharokat okoz. Ukrajna erdeiben emellett problémát jelent az illegális fakitermelés is, nem kizárt, hogy a mostani tüzet is egy ellenőrizetlen favágótelep vagy nem megfelelően tárolt faanyag okozta.

XS
SM
MD
LG