Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna vatikáni nagykövete bírálta Ferenc pápa kijelentését


Ferenc pápa általános audienciáján egy ukrán zászlóval Vatikánvárosban 2022. április 6-án
Ferenc pápa általános audienciáján egy ukrán zászlóval Vatikánvárosban 2022. április 6-án

Andrij Juras csalódást keltőnek nevezte, hogy a szentatya ártatlan áldozatnak nevezte Darja Duginát, Alekszandr Dugin orosz háborúpárti filozófus nemrég meggyilkolt lányát.

„Az ártatlanok fizetik meg a háború árát” – mondta szerdai általános audienciáján Ferenc pápa, arra is kitérve, hogy „szegény lányt a levegőbe repítette az autójába rejtett pokolgép Moszkvában”.

Emellett őrültségnek nevezte a fegyveres konfliktust, és arról beszélt, hogy ukrán és orosz gyerekek halnak meg, márpedig az „árvaság nem ismer nemzetiséget”.

Oroszország az ukrán titkosszolgálatokat vádolja a merénylet elkövetésével. Ezt Ukrajna tagadja.

Bár Dugina a Kreml propagandistájaként volt ismert, és támogatta Ukrajna lerohanását, feltehetőleg nem ő volt a merénylet célpontja, hanem a Vlagyimir Putyin elnök főideológusaként számontartott, ultranacionalista apja, akinek kocsijával végül ő távozott.

Ukrajna vatikáni nagykövete a Twitteren csalódást keltőnek nevezte Ferenc pápa szavait. „Hogy lehet az orosz imperializmus egyik ideológusát ártatlan áldozatként említeni? Őt az oroszok gyilkolták meg” – írta.

Valamint hangsúlyozta, hogy „nem lehet azonos kategóriaként kezelni az agresszort és az áldozatot, az erőszaktevőt és a megerőszakoltat”.

Meglehetősen szokatlannak számít, hogy egy ország vatikáni nagykövete nyilvánosan bírálja a katolikus egyházfőt. A Vatikán egyelőre nem reagált az üzenetre.

Ferenc pápa a Reuters hírügynökségnek adott interjújában előző hónapban kijelentette, hogy el akar látogatni Kijevbe, de lehetőség szerint előbb Moszkvába, hogy a béke ügyét képviselje.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG