Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnába látogatott az amerikai külügyminiszter


Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben 2023. szeptember 6-án
Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben 2023. szeptember 6-án

Antony Blinken váratlan vizitre érkezett Kijevbe, ahol az Egyesült Államok ismét támogatásáról biztosította a megtámadott országot.

Az amerikai külügyminiszter látogatásának egyik célja a már három hónapja tartó ukrán ellenoffenzíva állásának értékelése, a jövőbeli újjáépítés megvitatása, illetve annak demonstrálása, hogy Washington továbbra is szilárdan kiáll Kijev mellett.

„Biztosítani akarjuk, hogy Ukrajna rendelkezzen mindennel, amire szüksége van, nem pusztán azért, hogy sikeres legyen az ellenoffenzívában, hanem azért is, hogy hosszú távon is meglegyen mindene az erős elrettentéshez” – mondta Antony Blinken.

„Elkötelezettek vagyunk amellett is, hogy folytassuk a munkát partnereinkkel az erős gazdaság, az erős demokrácia építése, újjáépítése érdekében” – tette hozzá.

Blinken délelőtt megkoszorúzta a város egyik temetőjében az elesett ukrán katonák emlékművét, majd – a tervek szerint – Volodimir Zelenszkij elnökkel, Denisz Smihal kormányfővel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel fog találkozni.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán hadsereg áttörhette az orosz védelmi vonalat Zaporizzsjában

A vonatúton az amerikai diplomácia vezetője Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel is egyeztetett, akinek köszönetet mondott Koppenhága aktív részvételéért az ukrán pilóták kiképzésében és az F–16-os vadászrepülőgépek átadásában.

A nap folyamán alternatív útvonalakról is szó lesz az Oroszország miatt ellehetetlenült fekete-tengeri gabonaexport kiváltására. Egyebek mellett várhatóan újabb szárazföldi tranzitútvonalakról és a partvonal mentén haladó hajózási folyosókról is tanácskoznak.

Sajtóhírek szerint Blinken további 175-200 millió dollár értékű katonai segítségnyújtást jelenthet be, és a héten érkezhet még egy hasonló bejelentés.

Napirenden lesz még a gazdasági támogatás ügye is, miután az amerikai kormány júniusban 1,3 milliárd dollárnyi támogatást jelentett be az újjáépítésre, különös tekintettel az orosz hadsereg által tavaly télen nagy erőkkel bombázott energetikai hálózat korszerűsítésére.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna új fekete-tengeri útvonalat használhat a gabonaszállításhoz

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője leszögezte: az amerikai támogatás „nem lehet hatással a különleges katonai művelet menetére”.

Szerdára virradóra Oroszország manőverező robotrepülőgépekkel támadta Kijevet, ez volt az első ilyen támadás augusztus 30. óta – közölte Szerhij Popko, a helyi katonai adminisztráció vezetője.

Egy, a légvédelem által megsemmisített rakéta roncsai tüzet okoztak egy vállalat telephelyén, de áldozatok nem voltak.

Közben az Odesszai területen fekvő Izmajil kikötőjében egy ember meghalt egy orosz rakéta- és dróncsapásban. A támadások nyomán károk keletkeztek egyes gabonalétesítményekben és önkormányzati épületekben is.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a magyar szembenállás Ukrajna támogatása kapcsán

A NATO-tag Romániával határos térség fontos központjává vált az ukrán gabonaexportnak azóta, hogy Moszkva jórészt mondvacsinált okokra hivatkozva felmondta a kivitelt biztosító, tavaly júliusban kötött megállapodást.

Az orosz hadsereg az utóbbi hetekben fokozta támadásait az Odesszai és a Mikolajivi terület ellen, miközben zajlanak a tárgyalások a gabonaalku újraélesztéséről.

A mostani az amerikai külügyminiszter negyedik vizitje Ukrajnában a háború tavaly február 24-i kezdete óta, azonban ez lesz az első olyan, amikor az éjszakát is Kijevben tölti.

Kijev az utóbbi hetekben többször is visszautasította a közel három hónapja tartó ellenoffenzíva lassú előrehaladásával kapcsolatos nyugati kritikákat.

Zelenszkij néhány napja leszögezte, hogy az ukrán hadsereg igenis tör előre. „Mindennek ellenére és attól függetlenül, hogy ki mit mond, haladunk előre, és ez a legfontosabb” – fogalmazott.

Amerikai tisztségviselők közölték, hogy bár bizonyos harctéri fejlemények aggasztók, általánosságban az Egyesült Államok elégedett azzal, ahogyan Ukrajna kezeli a helyzetet, és különösen sikeres az orosz légicsapások elhárítása.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG