Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában járt a Magyar Honvédség parancsnoka, a legnagyobb pusztítás helyszíneit is felkereste


Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 2021. június 8-án
Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka 2021. június 8-án

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy az ukrán vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnyi meghívására látogatott Ukrajnába. A hivatalos magyar közleményből nem sok derül ki az útról, de idézik az ukrán altábornagyot, aki szerint a látogatás ebben a nehéz időben hatalmas támogatást és szolidaritást jelent. A legutóbbi Kormányinfón az hangzott el, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai látogatása továbbra sincs napirenden.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint Ruszin-Szendi Romulusz megtekintette az orosz–ukrán háborúban érintett legfontosabb területeket, illetve a frontvonal közelében lévő városok, települések jelenlegi állapotát. A magyar parancsnok találkozott regionális, tartományi és városi vezetőkkel is. A helyszíneken tájékoztatást kapott az adott körzet állapotáról, az ott zajló folyamatokról.

Felkeresték a legnagyobb pusztítások helyszínét

A Honvédelem.hu portálra feltöltött fotókon és az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara Facebook-oldalára feltöltött képeken az látszik, hogy a magyar főtiszt a harcokban súlyos károkat szenvedő területeken járt, így a főváros, Kijev mellett Hosztomelben, Harkivban, Csernyihivben, Irpinyben, Borogyankában, Odesszában és Mikolajivban is.

A delegáció Kijevben felkereste az új, Ukrajna keresztre feszítése című, a fronton összeszedett orosz hadifelszerelésekből álló kiállítást az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeumban.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a magyar altábornagy elismeréssel szólt az ukrán katonákról, akik a jelentős áldozatok ellenére is hősies helytállással védik országukat és a lakosságot.

A Honvédelmi Minisztérium szerint az ukrán vezérkari főnök azt mondta, hogy a magyar parancsnok Ukrajnába látogatásával ebben a nehéz időszakban hatalmas támogatásáról és szolidaritásáról tett tanúbizonyságot. Valerij Zaluzsnyi nagyra értékeli a Magyar Honvédség parancsnokával fennálló szakmai, baráti kapcsolatot, a két ország között jelenleg is kiváló katonai kapcsolatokat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG