Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: A Kígyó-sziget figyelmeztetés Oroszországnak, hogy Ukrajna nem törik meg


Ukrán katonák sétálnak el a lerombolt épületek mellett a Kígyó-szigeten az ukrajnai Odessza régióban 2022. július 7-én
Ukrán katonák sétálnak el a lerombolt épületek mellett a Kígyó-szigeten az ukrajnai Odessza régióban 2022. július 7-én

Volodimir Zelenszkij elnök szerint az ukrán zászló felvonása a fekete-tengeri Kígyó-szigeten annak a jele, hogy nem tudják megtörni az országot. Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy az országa legyőzésére tett lépések tragédiát okoznak Ukrajnának.

Több mint négy hónappal a háború kezdte után Putyin orosz parlamenti vezetőkhöz intézett beszédében azt mondta, hogy Oroszország még épp csak elkezdte tevékenységét Ukrajnában, és a béketárgyalások kilátásai annál rosszabbak, minél tovább húzódik a konfliktus.

„Sokszor hallottuk már, hogy a Nyugat az utolsó ukránig harcolni akar velünk. Ez tragédia az ukrán nép számára, de úgy tűnik, hogy minden ebbe az irányba mutat” – mondta az orosz elnök.

Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében reagált, mondván, hogy a két hónapig tartó művelet a Kígyó-sziget visszafoglalására figyelmeztetés volt a teljes orosz haderő számára.

„Lássa minden orosz kapitány hajó vagy repülőgép fedélzetén, hogy ott az ukrán zászló a Kígyó-szigeten, és tudja meg, hogy országunk nem törik meg” – fogalmazott.

A Kígyó-sziget, amely egy kis földdarab az odesszai kikötőtől délre, az ukrán elszántság jelképévé vált.

Emlékezetes történet, hogy amikor februárban az oroszok felszólították a szigeten lévő néhány ukrán katonát, hogy adják meg magukat, káromkodva utasították vissza, majd légicsapás érte őket. Az első hírek arról szóltak, hogy mind meghaltak, de később kiderült, hogy többségük orosz fogságba került.

Oroszország június végén vonult ki a kis szigetről, amit jó szándéka jelének nevezett. Kijev azt reméli, hogy ezzel enyhül Moszkva blokádja az ukrán kikötőknél.

Ukrajna csütörtökön tűzte ki kék-sárga zászlaját a visszafoglalt Kígyó-szigeten. Moszkva válaszul vadászgéppel mért csapást a szigetre, és állításuk szerint megsemmisítették az ott lévő ukrán különítmény egy részét.

Putyin február 24-én támadta meg Ukrajnát egy különleges katonai műveletnek nevezett akcióban, amelynek célja Ukrajna demilitarizálása, „nácitlanítása” és az orosz ajkúak védelme. Ukrajna és szövetségesei szerint Oroszország birodalmi típusú területszerző háborút indított.

A második világháború óta a legnagyobb, Európában zajló konfliktusban ezrek vesztették életüket, milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket és több ukrán várost porig romboltak az oroszok. Kijev és a Nyugat háborús bűnökkel vádolja az orosz hadsereget, de Moszkva azt állítja, hogy civileket nem vesz célba.

Fontos szövetségest vesztett Zelenszkij

Kijev csütörtökön elvesztette egyik legfőbb nemzetközi támogatóját Boris Johnson brit miniszterelnök lemondásával. Moszkva nem titkolta örömét Johnson politikai bukása miatt, akit régóta bírál, amiért jelentős katonai segítséget nyújt Kijevnek.

Egyszer Boris Johnson telefonon azt mondta Zelenszkijnek: „Hős vagy, mindenki szeret téged” – közölte a távozó brit miniszterelnök szóvivője.

„Nagy-Britannia Ukrajnának nyújtott támogatása nem változik, bármi is történik a hatalmi kérdésekben. Boris és minden barátunk az Egyesült Királyságban biztosított erről minket” – mondta Zelenszkij esti videóbeszédében.

Johnson lemondása akkor történik, amikor néhány más, Kijevet támogató európai országban is belpolitikai zavarok vannak, és kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy kitartanak-e az elhúzódó konfliktusban.

Miután Putyin nem tudta gyorsan elfoglalni a fővárost, Kijevet, Oroszország felőrlő és elhúzódó háborút indított Ukrajna keleti iparvidékén, a Donbászban, amelynek jelentős része már 2014 óta oroszbarát erők irányítása alatt áll.

Vasárnap Moszkva bejelentette, hogy „felszabadította” a Luhanszk régiót, és most azt tervezi, hogy elfoglalja a szomszédos Donyeck azon részeit, amelyek még nem állnak az ellenőrzése alatt.

A donyecki Kramatorszk város polgármestere közölte, hogy az orosz erők csütörtökön légicsapást mértek a városközpontra, amelyben legalább egy ember meghalt, hat pedig megsebesült.

Pavlo Kijrilenko, Donyeck régió kormányzója azt mondta, hogy a rakétatámadás hat épületet rongált meg, köztük egy szállodát és egy lakótömböt egy nagy ipari központban.

A Reuters ezt nem tudta független forrásból ellenőrizni.

Orosz fantázia

Kramatorszkban a szerelőből lett katona, Artcsik segített megerősíteni a védelmet a közelgő orosz támadás ellen, míg Vaszil Avramenko gazdálkodó az elvesztett termés miatt panaszkodott.

„Természetesen már felkészültünk. Készen állunk” – mondta a Reutersnek Artcsik, aki álnevet használ.

„Az oroszok arról fantáziálnak, hogy elfoglalják ezeket a városokat, de nem számítanak az ellenállás mértékére. Nemcsak az ukrán kormány, hanem az emberek is elutasítják őket” – tette hozzá.

Az északkeleti Harkiv kormányzója csütörtök késő este közölte, hogy három ember meghalt, öten pedig megsebesültek, miután az orosz erők a várost támadták.

A mentők lepedőkkel takarták le a holttesteket, amelyek egy park padja mellett feküdtek. Két nőt öltek meg, akik macskákat etettek a környéken – mondta egy helyi lakos.

Egy férfi sírva borult a földre, amikor felesége véres holttestét hullazsákba tették. A nő kezét csókolgatta.

„Apa, meghalt, kérlek, kelj fel” – kérlelte a fia.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG