Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában női vállalkozók startupjai adnak reményt a gazdasági fellendülésre


Anasztaszija Szmik a Boriszpili nemzetközi repülőtérén, Kijevben egy dátum nélküli felvételen
Anasztaszija Szmik a Boriszpili nemzetközi repülőtérén, Kijevben egy dátum nélküli felvételen

Ukrajnában a háború miatt egyre több vezető pozíciót töltenek be a nők a bővülő technológiai szektorban, és olyan tapasztalatokat és külföldi kapcsolatokat szereznek, amelyek segíthetnek a gazdaság újjáépítésében, amikor a konfliktus véget ér – mondják egyes vállalkozók, cégek és befektetők.

Mivel a férfiak közül a legtöbben nem hagyhatják el Ukrajnát, a technológiai szektorban női vállalkozók vették át az anyagi források előteremtését, új külföldi ügyfelek felkutatását és más kulcsfontosságú feladatok végrehajtását – mint például a harmincéves Anna Liszova, aki a Pleso Therapy mentálhigiénés startupvállalkozást vezeti.

Anna a háború előtt terapeuták toborzásával foglalkozott Ukrajnában. Most külföldre utazik, hogy konferenciákon mutassa be a céget, termékbemutatókat tart Lengyelországban és Romániában.

„Hirtelen változtatni kellett a szerepemen, át kellett vennem a cég nyilvános képviseletét. A háború odavezetett, hogy a nők több vezető pozíciót és hatalmat szereztek a startupvállalkozásokban” – mondja.

A hadiállapot miatt a legtöbb katonakorú férfi nem hagyhatja el az országot. Ez nemcsak igényt teremtett a női technológiai vállalkozókra odahaza és külföldön, de teret is nyitott nekik. Ukrajnában most erősebben vannak jelen a vezető pozíciókban a nők, mint az Európai Unióban vagy globálisan.

Vannak, akik azt mondják: továbbra is előítéletekkel szembesülnek a hagyományosan férfiak uralta technológiai iparban, vagy arról számolnak be: nehéz úgy vezetni a vállalkozásukat, hogy közben alkalmazkodniuk kell a menekültléthez, és egyedül, az Ukrajnában maradt apák nélkül kell felnevelniük a gyerekeiket.

Az elmúlt évtizedben Ukrajna Kelet-Európa leggyorsabban növekvő technológiai központjaival büszkélkedhetett, ahol a startupok nagy belföldi piacról tudtak finanszírozást és ügyfeleket találni.

Az ENSZ Fejlesztési Programja szerint a nők mindazonáltal alulreprezentáltak voltak, a vezetők mindössze harminc százalékát adták Ukrajnában a szakmai, tudományos és műszaki szektorban, miközben összességében a vezetői pozíciók negyven százalékát töltötték be 2017–2022-ban.

A tanulmány rávilágított arra, hogy az ukrán női vezetők aránya így is meghaladta az Európai Unió 35 százalékát, illetve a globális 29 százalékot.

Az Eurostat szerint az Európai Unióban a fontosabb technológiai állások 17 százalékát töltik be nők.

A Reuters csaknem tucatnyi kockázatitőke-befektetővel, technológiai cégalapítóval és iparági tisztviselővel beszélgetett, hogy dokumentálja a nők létfontosságú – és gyakran új – szerepét egy olyan szektorban, amelyet a háború utáni Ukrajna gazdasági kilátásai szempontjából kulcsfontosságúnak tartanak.

„A nők vezető szerepe a technológiai szektorban hangsúlyosabbá vált a teljes körű orosz invázió után” – mondta Pavlo Kartasov, az Ukrán Startup Fund (USF) igazgatója.

„Tanúi lehettünk a női vállalkozók felfutásának, annak, hogy a cégek élére állnak, és ösztönzik a növekedésüket.”

Ez különösen igaz azokra az ambiciózus startupokra, amelyek külföldön szeretnének növekedni, miután sok cég azok közül, amelyek Ukrajnában maradtak, a katonai vagy háborús technológiákra, például a drónokra összpontosít – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Nem kell többé boxeralsót hordani: az ukrán hadsereg a női katonáknak szánt egyenruhakészletet bocsát ki

Technológiai rugalmasság

A technológiai szektor rugalmasnak bizonyult. Míg Ukrajna GDP-je közel harminc százalékot zuhant 2022-ben, a techszektor bevétele csaknem egy százalékkal, 7,97 milliárd dollárra nőtt. 2023-ban nyolcmilliárd dollárt tehetett ki a Lviv Tech Cluster állami statisztikákon alapuló összesítése szerint.

Az iparág adja Ukrajna GDP-jének közel öt százalékát, a technológiai szakemberek száma pedig Ukrajnán belül és kívül 2023-ban 307.000-re nőtt az előző évi 285.000-ről. Köztük van a GeekPay digitálisvaluta-fizetési platform lisszaboni alapítója. Veronika Korzs három hónappal azután hozta létre a startupot, hogy 2022 februárjában elhagyta Ukrajnát. Azt mondja, hogy megugrott a női cégalapítók száma. Egyrészt azért, mert könnyebben jutnak el Ukrajnán kívüli befektetőkhöz, másrészt pedig az EU, nemzetközi szervezetek és multinacionális techcégek által finanszírozott, nőknek szóló felzárkózási programoknak köszönhetően.

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint számos globális szervezet arra törekszik, hogy növelje a nők számát a technológia területén. A kutatások azt mutatják, hogy azok a cégek, ahol nagyobb a nők aránya, jövedelmezőbbek, többet költenek kutatásra és fejlesztésre, és jobban odafigyelnek a környezetre.

„Láttam, hogy több nő alapít céget a háború kezdete óta, és kerül magasabb pozícióba, mert módjukban áll beszélni a befektetőkkel, és segíteni az új ügyfeleknek szóló márkafejlesztésben” – mondja Korzs.

„Ez egyben segít fenntartani a figyelmet Ukrajna iránt, és terjeszteni a hírt a technológiai szektorban rejlő lehetőségekről.”

A technológiai szektor sok dolgozójának Lengyelország jelenti az első állomást, miután határos Ukrajnával, és a két országot hosszú múltra visszatekintő üzleti és kulturális kapcsolatok fűzik egymáshoz.

Mihajlo Haletszkij, a Lengyel–Ukrán Startuphíd – egy támogatásokat és közös munkaterületet biztosító, illetve más segítséget is nyújtó csoport – munkatársa azt mondja: „Látjuk, hogy a nők új finanszírozási köröket találnak és olyan tapasztalatokat szereznek, amelyek elősegítik új cégek alapítását, valamint nemzetközi tehetségek és pénzek bevonását.”

A 27 éves Anasztaszija Szmik repülőmérnök Ukrajnán kívül, Varsóban indította útjára Input Soft légiközlekedés-irányítási szoftvercégét, amely virágzó technológiai menekültközösségre épít. Termékét jelenleg az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában használják.

„Férfi befektetőkkel beszélgetve olyan kérdések merülnek fel, mint például: Miért önt nevezték ki ennek a cégnek a vezérigazgatójává?, vagy: Kérjük, árulja el, van-e férfi üzleti partnere” – mondja. De harcba szállt az előítéletekkel.

„Az én feladatom volt, hogy befektetéseket, globális piaci elismertséget és nemzetközi ügyfeleket találjak, akik a kezdeti szakaszban támogatnának bennünket, ami nem könnyű egy névtelen ukrajnai startupcég esetében” – mondja.

Az ukrán menekültek által alapított startupok közül szerinte a háború végén sokan visszatérnek Ukrajnába, és ezzel hatalmas lökést adnak az országnak.

„Szeretnék visszatérni Ukrajnába, hogy részese lehessek országunk újjáépítésének és újjáélesztésének. (…) Még arra is nyitottak vagyunk, hogy pro bono dolgozzunk csak azért, hogy mihamarabb láthassuk az első polgári repülőgépet Ukrajna egén” – mondja.

Egyre több nő dolgozik bányászként Ukrajnában, miután a férfi munkásokat besorozták, és rájuk hárult a családfenntartás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:01 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG