Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajnában vagy csak a közösségi médiában harcol a bolgár zászlóalj?


A Todor Alekszandrov Macedón–Bolgár Külföldi Dandár Facebook-oldalán 2022. március 24-én közzétett fotó
A Todor Alekszandrov Macedón–Bolgár Külföldi Dandár Facebook-oldalán 2022. március 24-én közzétett fotó

Terepszínű ruhába, sisakba, nehéz fekete bakancsba öltözött, látszólag automata fegyvereket markoló csoport pózol bolgár zászlóval egy mezőn, amelynek hátterében egy sor fa áll. A kép állítólag Ukrajnában készült.

A képet március 24-én töltötték fel az úgynevezett Todor Alekszandrov macedón–bolgár külföldi zászlóalj Facebook-oldalára. A név az úgynevezett Belső Macedón Forradalmi Szervezet (VMRO) egyik vezetőjére utal.

A zászlóalj a balkáni oszmán uralom idején és azt követően volt aktív a XX. század elején. Az említett közösségimédia-fiók szerint a csoportot Ukrajnában vetik be, hogy harcoljanak a megszálló orosz erők ellen.

Nem sokkal a Facebook-oldal megjelenése után a bolgár médiában cikkek jelentek meg a csoportról, köztük interjúk az állítólagos harcosokról, akik küldetésükről beszéltek és adományt kértek.

Röviddel azután, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívást intézett az Ukrajna védelmében segíteni kívánó külföldiekhez, hogy lépjenek be az idegenlégióhoz. A kormány még egy honlapot is létrehozott, hogy csatlakozhassanak a nemzetközi brigádhoz, amelynek létszáma jelenleg több ezerre tehető.

A Macedón–Bolgár Külföldi Zászlóalj azonban, úgy tűnik, nincs köztük.

Bolgár miniszter: Hamisak a képek

A NATO-tag Bulgária parlamentjében áprilisban az állítólagos harcoló erőről kérdezett Dragomir Zakov bolgár védelmi miniszter azt mondta, hogy a Facebook-fotók hamisak.

Egyes elemzők és kommentátorok tovább boncolgatták Zakov szavait, megjegyezve: azt mondta, hogy a fotók hamisak, de nem mondta ki kifejezetten, hogy a zászlóalj is hamis.

A legtöbb, ha nem az összes, a csoport létezésére utaló nyom a csoport a közösségi médiában közzétett bejegyzéseiből származik.

A mondás, miszerint az igazság a háború első áldozata, a közösségi média korában még igazabbnak tűnik. Az ukrajnai orosz invázió során itt terjedtek el az álhírek, amelyek nagy része olyan csatákról készült hamisított videó, amelyek vagy soha nem történtek meg, vagy a múltban, valahol máshol játszódtak le.

A Szabad Európa bolgár szolgálata megvizsgálta a csoport Facebook-oldalára feltöltött képeket, és úgy találta, hogy mindegyik vagy több évvel korábban készült, vagy úgy tűnik, hogy más oldalról lopták.

Gyanú: kreatív képszerkesztés

Az egyik kép például, amely állítólag bolgár vagy macedón harcosokat ábrázol, valójában belarusz harcosoknak tűnő férfiakat mutat. „Jó estét, Ukrajnában vagyunk! Üdvözlet tőlünk és georgiai és ukrán testvéreinktől!” – áll a csoport Facebook-oldalára március 24-én feltöltött fotóhoz tartozó szövegben.

Így nézett ki a macedón–bolgár egységről szóló eredeti poszt
Így nézett ki a macedón–bolgár egységről szóló eredeti poszt

A Szabad Európa azonban úgy találta, hogy a fotó feltűnő hasonlóságot mutat egy másik, látszólag ugyanarról a csoportról készült képpel. Ezen a bolgár zászló helyett a belarusz ellenzék piros csíkos fehér lobogója van kibontva egy fekete anarchista lobogóval együtt. A „feltűnő hasonlóságnál” talán jobban írja le a képeket, ha azt mondjuk: látszólag ugyanazok a katonák szerepelnek rajta, ugyanolyan pózban, csak a zászlók mások.

Megegyező kép más zászlókkal (balra egy anarchista lobogó, jobbra a belarusz ellenzék által használt, nem hivatalos belarusz zászló)
Megegyező kép más zászlókkal (balra egy anarchista lobogó, jobbra a belarusz ellenzék által használt, nem hivatalos belarusz zászló)

A képet először a jelek szerint egy Ukrajnán belüli belarusz harcosokból álló csoport Telegram-csatornáján tették közzé március 23-án, egy nappal azelőtt, hogy a bolgár zászlóalj Facebook-oldalán megjelent volna.

Egy másik, május 16-án közzétett képen a nacionalista Jobboldali Szektor ukrán önkéntes alakulatának harcosai tesznek esküt az ukrán népnek.

Katonai szemle pappal, harci járművekkel, ukrán nemzeti lobogóval és a Jobboldali Szektor, illetve az állítólagos macedón–bolgár hadtest által is használt piros-fekete zászlóval
Katonai szemle pappal, harci járművekkel, ukrán nemzeti lobogóval és a Jobboldali Szektor, illetve az állítólagos macedón–bolgár hadtest által is használt piros-fekete zászlóval

Az eredeti kép legalább két nappal azelőtt készült, hogy a „macedón–bolgár zászlóalj” oldalára felkerült volna.

Véletlen vagy sem, a Jobboldali Szektor zászlajának színei – a vörös és a fekete – megegyeznek a VMRO színeivel. Utóbbi csoportot a XX. század elején alapították oszmánellenes macedón–bolgár forradalmárok.

A fentivel szinte pontosan megegyező kép az ukrán nacionalista Jobboldali Szektor Facebook-oldaláról
A fentivel szinte pontosan megegyező kép az ukrán nacionalista Jobboldali Szektor Facebook-oldaláról

Copy-paste

A Macedón–Bolgár Külföldi Zászlóalj Facebook-oldala olyan képeket is használ, amelyeknek semmi közük az ukrajnai háborúhoz.

A drónokról készült fotók például, amelyeket egy március 19-i bejegyzés szerint egy adományozó küldött, különböző felszereléseket árusító oldalakon találhatók, például ezen a honlapon.

Krasi Pancsev, aki 14 éve dolgozik vállalkozóként egy katonai magáncégnél, megjelent a zászlóalj Facebook-oldalára feltöltött fényképen. Pancsev a Szabad Európának elmondta, hogy a fotó Bulgáriában, Plovdivban készült, nem Ukrajnában, ahogy azt a Facebook-oldalon állították. Ráadásul nem is önkéntesek csoportjáról, hanem bolgár katonákról van szó – mondta.

A szöveg szerint az állítólagos idegenlégiós egység Ukrajnából küldött üdvözlete
A szöveg szerint az állítólagos idegenlégiós egység Ukrajnából küldött üdvözlete

Pancsev és mások kíváncsiak voltak arra, ki lehet a felelős, ezért mélyebbre ástak. A vizsgálat Ivan Beliskihez, az airsoftlégpuskákkal vívott csapatjáték 22 éves rajongójához vezetett. Végül felvették vele a kapcsolatot, és kérték, hogy távolítsa el a fotót. Bár Beliski tagadta, hogy bármilyen köze lenne a Facebook-oldalhoz, a fotót végül törölték.

„Ez az általa létrehozott koholmány – mondta Pancsev a Facebook-oldalról, Beliskire utalva. – Egyáltalán nincs ilyen, nem létezik ilyesmi” – tette hozzá.

Tagad a zászlóégető fiatalember

A Szabad Európa által megkeresett Beliski, aki az orosz invázió első napjaiban egy szófiai tüntetésen felgyújtott egy orosz zászlót. Beliski tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne a Facebook-projektben.

„Egyáltalán nincs közöm hozzá – mondta. – Az ilyen állítások nem komolyak, és ha valaki mégis ilyet mond, szeretném tudni, ki az, hogy jogi lépéseket tehessek” – tette hozzá.

A Szabad Európa megkereste a bolgár védelmi minisztériumot, hogy nyilatkozzon, vizsgálják-e a Facebook-oldalon terjesztett félretájékoztatást. A minisztérium közölte, hogy nem tudnak többet megosztani annál, mint amit Zakov védelmi miniszter a parlamentben közölt.

A Szabad Európa a bolgár belügyminisztériumhoz is fordult, amely nem kívánt nyilatkozni arról, hogy indítottak-e vizsgálatot az ügyben. „Természetesen, tekintettel arra, hogy ilyen információk hivatalosan nyilvánosságra kerültek, bizonyos lépéseket tettek” – közölte a minisztérium.

Bár a zászlóalj nem lehet más, mint egy közösségi médiás kreáció, a Szabad Európa forrásai szerint egyes bolgárok – a számuk tíz és száz közöttire tehető – Ukrajnában harcolhatnak.

Szöveg: Damiana Veleva, a Szabad Európa bolgár szerkesztősége.
XS
SM
MD
LG