Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán aktivista az alternatív Nobel-díj kitüntetettjei között


A most kitüntetett Állampolgári Jogok Központja egyik rendezvénye, amelyen a Krím félszigeten bebörtönzött politikai foglyok gyermekeinek védelme állt a középpontban. Kijev, 2021. szeptember 22.
A most kitüntetett Állampolgári Jogok Központja egyik rendezvénye, amelyen a Krím félszigeten bebörtönzött politikai foglyok gyermekeinek védelme állt a középpontban. Kijev, 2021. szeptember 22.

Csütörtökön ítélték oda az alternatív Nobel-díj néven ismert Right Livelihood Awardot három kontinens közösségi aktivistáinak és szervezeteinek, köztük egy ukrán polgárjogi aktivistának.

Olekszandra Matvicsuk és az általa vezetett Állampolgári Jogok Központja azért részesült az elismerésben, mert „fenntartható demokratikus intézményeket építettek ki Ukrajnában, és modellezték a nemzetközi felelősségre vonás útját a háborús bűnökért”.

A díjat odaítélő bizottság által kiadott közleményben Matvicsuk azt mondta, hogy „most az ukrán történelem nagyon drámai időszakát éljük (…) ez a díj a mi küzdelmünk támogatásának gesztusa általában, és különösen az én munkámé”.

Fartuun Adan és Ilwad Elman szomáliai emberi jogi aktivista, aki közösségi alapú béketeremtő kezdeményezéseket vezet és támogatást nyújt a társadalom peremére szorult csoportoknak, „a béke, a leszerelés és az emberi jogok helyzetének szomáliai előmozdításáért” kapta a díjat „a terrorizmus és a nemi erőszak árnyékában”.

Két szervezetet is kitüntettek. A Cecosesolát, a szövetkezetek venezuelai szövetségét „egy méltányos és a szövetkezeti gazdasági modell létrehozásáért a profitorientált gazdaságok erős alternatívájaként”.

Az Africa Institute for Energy Governance (AFIEGO) „az éghajlati igazságosságért és az ugandai extraktivista energiaprojektek által megsértett közösségi jogokért végzett bátor munkájáért” kapta meg a díjat.

Dickens Kamugisha, az AFIEGO vezérigazgatója azt mondta, hogy nem csak a pénzdíj tette értékessé a díjat a szervezet számára. „Ha a kormány tudja, hogy világszerte vannak, akik értékelik a munkánkat, kétszer is meggondolja, hogy támadjon-e minket vagy a közösségeinket.”

Az 1980-ban alapított és évente odaítélt alternatív Nobel-díj azokat az erőfeszítéseket értékeli, amelyekről alapítója, Jakob von Uexküll svéd–német filantróp úgy érezte, hogy figyelmen kívül hagyják őket a hagyományos Nobel-díjak kiosztói.

Minden díjazott egymillió koronát (88.300 dollárt) kap készpénzben. A díjakat a november 30-i stockholmi ünnepségen vehetik át.

2022-ben 77 ország 175 jelöltjét vették figyelembe.

Készült az AP tudósítának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG