Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán drónok csapódtak be egy kőolaj-finomítóba és egy üzemanyagraktárba Oroszországban


Egy oroszországi kőolaj-finomító oltása 2022-ben
Egy oroszországi kőolaj-finomító oltása 2022-ben

Eközben Volodimir Zelenszkij a nap folyamán részt vesz Franciaországban a második világháborúban végrehajtott normandiai partraszállás nyolcvanadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Az ukrán elnök több szövetséges állam vezetőjével is tárgyalni fog a franciaországi eseményen, amelyre huszonöt állam- és kormányfő, köztük az amerikai Joe Biden hivatalos.

Csütörtökre virradóra ukrán drón mért csapást egy kőolaj-finomítóra az oroszországi Rosztovi területen. A becsapódás nyomán tűz keletkezett a létesítményben – közölte a helyi kormányzó.

Tájékoztatása szerint a tűzoltóknak egy időre el kellett hagyniuk a helyszínt egy második csapás miatt. A károk mértéke egyelőre ismeretlen, áldozatok nem voltak.

Egy másik határrégióban, Belgorodban is pilóta nélküli repülőgép csapódott egy üzemanyagraktárba a hatóságok beszámolója szerint. Itt is tűz ütött ki, a lángokat azonban hamar megfékezték.

Ehhez kapcsolódóan: Szijjártó Péter Oroszországban jelentette be, hogy elmegy a svájci ukrán békekonferenciára

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azzal fenyegetett, hogy fegyvereket küldhet az Ukrajnát támogató országok ellenségeinek.

„Azon gondolkodunk a témában, hogy ha valaki lehetségesnek tartja, hogy háborús övezetbe szállítson ilyen fegyvereket, hogy csapást mérjenek velük a területünkre, és problémát okozzanak nekünk, akkor nekünk miért nincs jogunk az ugyanilyen kategóriájú fegyvereinket a világnak azon régióiba szállítani, ahol csapásokat mérhetnek azoknak az államoknak az érzékeny létesítményeire, amelyek ezt Oroszország ellen teszik” – jelentette ki.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz elnök azzal fenyeget, hogy fegyvereket küld az Ukrajnát támogató országok ellenségeinek

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese ezt kommentálva úgy vélekedett, hogy a nyilatkozat „elég jelentős váltást jelent a külpolitikánkban”.

„Hadd érezze csak az Egyesült Államok az orosz fegyverek mások általi közvetlen bevetésének hatását” – írta a közösségi médiában.

Rámutatott, hogy a Kreml ura szándékosan nem nevezett meg egyetlen lehetséges országot sem, amelynek Moszkva fegyvereket juttathat. Hozzátette: bármelyik szereplőről szó lehet, akit Washington és szövetségesei ellenségnek tekintenek.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hangoztatta, hogy a nyugati fegyverek használata Oroszország ellen nem maradhat következmények nélkül.

Eközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár leszögezte, hogy az észak-atlanti szövetség nem tervezi katonai erők küldését Ukrajnába.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG