Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: Mindenáron tartani kell a hevesen ostromlott Bahmutot


Ukrán katonák Bahmutnál 2023. március 27-én
Ukrán katonák Bahmutnál 2023. március 27-én

Csaknem hatvan orosz támadást vertek vissza a biztonsági erők a donyecki városban és térségében az elmúlt 24 órában, miközben Volodimir Zelenszkij figyelmeztetett, hogy az ellenállás összeomlását Moszkva ugródeszkaként próbálná felhasználni céljai elérése érdekében.

„Az ellenség folytatta Bahmut ostromát, véderőink azonban bátran tartják a várost, visszaverve számos támadást” – írta jelentésében a kijevi vezérkar.

Továbbra is a szünet nélkül ágyúzott Bahmut, illetve Avgyijivka, Marjinka és Liman áll az orosz offenzíva fókuszában, előző nap ötvenhét előretörési kísérletet akadályozott meg az ukrán hadsereg ebben a régióban.

A megszállók emellett számos légi- és rakétacsapást mértek a keleti frontvonal különböző pontjaira.

Ukrajna déli részén az inváziós erők ismét tüzérségi támadás alá vették a Herszoni területet. A helyi katonai adminisztrációt vezető Olekszandr Prokugyin friss tájékoztatása szerint harmincnégy lövedék csapódott be a területen, három magában Herszon városban. A célba vett lakóépületek mellett egy kórház és egy gyár is megrongálódott.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrajnai fronton a rendőrség megpróbálja evakuálni az ott maradt családokat

Volodimir Zelenszkij az AP hírügynökségnek adott interjúban kiemelte, hogy mindenáron tartani kell Bahmutot, ugyanis a város elvesztését az orosz elnök arra próbálná meg felhasználni, hogy nemzetközi támogatást gyűjtsön egy olyan békeegyezség mellett, amely fájdalmas engedményekre kényszerítené Ukrajnát.

Rámutatott: Vlagyimir Putyin ezt nagy győzelemként adná el otthon, a Nyugatnak, Kínának és Iránnak. „Ha vérszagot érez, azt érzi, hogy gyengék vagyunk, akkor nyomulni, nyomulni, nyomulni fog” – húzta alá.

Több ukrán katonai vezető is arról számolt be, hogy már nincs messze az ellenoffenzíva, ugyanakkor nem akarják feladni Bahmut térségét sem.

Moszkva már tavaly nyár óta szinte szünet nélkül támadja Bahmutot, és az év eleje óta újabb offenzíva keretében, megkettőzött erőfeszítéssel próbálja bevenni a lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló várost. Elemzők szerint azonban ennek nem lenne igazi stratégiai jelentősége, inkább szimbolikus győzelem lenne, ami kihatással lehetne a harci morálra is.

Előző nap bejelentették, hogy nemrég megérkeztek az országba a legújabb nyugati fegyverek, köztük a korszerű német Leopard 2 harckocsik.

Az ukrán elnök kedd esti videóüzenetében kijelentette, hogy az orosz agresszió hamarabb véget érhet, mint sokan gondolták, különösképpen, ha „a világ gyorsabban és határozottabban” cselekszik.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG