Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: Oroszország újabb támadásokat tervez az energiahálózat ellen


Lebombázott épület Ukrajnában 2022. november 27-én
Lebombázott épület Ukrajnában 2022. november 27-én

Volodimir Zelenszkij arra szólította fel a lakosságot, hogy amennyire csak tudnak, készüljenek fel az áramellátás további zavaraira és a fagyokra. Az ukrán hadsereg eközben ismét sikerrel visszaverte az orosz előrenyomulást a keleti országrészben.

„Értesüléseink szerint a terroristák újabb csapásokat terveznek. Ezt biztosan tudjuk. Amíg csak vannak rakétáik, addig nem nyugszanak sajnos” – jelentette ki szokásos esti videóüzenetében az ukrán elnök vasárnap.

Majd kritikával illette Vlagyimir Klicsko kijevi főpolgármestert, mondván, hogy nem tett meg mindent a helyiek életkörülményeinek javítása érdekében. Az egykori nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok ezt visszautasította, és rámutatott, hogy az orosz támadások meglehetősen beszűkítették a lehetőségeiket.

A fővárosban már havazik, a lakosság komoly nehézségekkel néz szembe az áram és a központi fűtés kimaradásai miatt. A hatóságok közölték, hogy mára szinte teljesen helyreállították a közműhálózatot az energetikai infrastruktúrát célzó orosz légicsapás-sorozatot követően, de előállnak még zavarok.

Délen, a nemrég felszabadított Herszon város legnagyobb részén továbbra sincs áram, azonban az illetékes szervek dolgoznak a megrongálódott létesítmények kijavításán. Eddig a háztartások mintegy öt százalékánál állt helyre a szolgáltatás.

Friss napi jelentésében a brit védelmi minisztérium hangsúlyozta, hogy az orosz hadsereg szüntelenül ágyúzza a várost, ahonnan nemrég kivonultak.

„A város sérülékeny helyzetben van, mivel az orosz tüzérségi rendszerek többségének hatótávolságán belül van, jelenleg a Dnyeper folyó keleti partjáról lövik, a megerősített védelmi vonalak mögül” – írták Twitteren.

Eközben a kijevi vezérkar arról számolt be, hogy az inváziós erők az ország számos pontján folytatták a civil célpontok bombázását, például a donyecki Bahmutnál és Avdijivkánál, illetve a dnyipropetrovszki Nikopol körzetben több helyen.

Aláhúzták, hogy a keleti fronton az ukrán haderő újabb tíz előretörési kísérletet vert vissza, valamint azzal vádolták meg Oroszországot, hogy Ukrajnát próbálja felelőssé tenni a saját akciói által okozott polgári veszteségekért.

Ehhez kapcsolódóan: Hideg és sötétség: Kijevben életük legrosszabb telére készülnek

Az Európa legnagyobb atomerőművének otthont adó, megszállt Enerhodar vezetése leszögezte, hogy a zaporizzsjai létesítmény továbbra is szilárdan orosz ellenőrzés alatt áll, miután a napokban egy ukrán tisztségviselő arról beszélt, hogy az oroszok kivonulni készülnek a területről.

„A média álhíreket terjeszt, amelyek szerint Oroszország Enerhodar és az erőmű elhagyását tervezi. Ez az információ nem igaz” – emelték ki hétfőn Telegramon.

Petro Kotin, az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Enerhoatom elnöke vasárnap úgy vélekedett, hogy vannak jelei a távozás előkészítésének a márciusban elfoglalt nukleáris létesítményben.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG