Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán elnök: Tartja magát a donyecki védvonal


Ukrán katonák a szoledari fronton 2023. január 11-én
Ukrán katonák a szoledari fronton 2023. január 11-én

Folytatódott a keleti országrészben található Szoledar heves ostroma csütörtökre virradóra is, noha az orosz hadsereg már korábban bejelentette a bányaváros elfoglalását.

Az inváziós erők tüzérséggel, rakétákkal és harci repülőgépekkel is támadták a stratégiai fontosságú, ugyancsak donyecki Bahmut elővárosának számító Szoledart.

A Maxar Technologies legfrissebb műholdfelvételein egy gyakorlatilag porig rombolt település látható.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videóüzenetében szerdán arról számolt be, hogy a hetek óta tartó intenzív harcok ellenére „kitart a donyecki védvonal”, még ha Szoledart „szinte teljesen el is pusztították a megszállók”.

Ezzel párhuzamosan az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz csapatok a közeli Bahmutot is támadni próbálják, illetve meg akarják zavarni a szoledari ellátási útvonalakat, hogy így vonják ellenőrzésük alá a Donyecki terület egészét.

Ehhez kapcsolódóan: Kijev: Az orosz haderő „kolosszális veszteségeket” szenved Szoledar ostrománál

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport alapítója arról tájékoztatott szerdán, hogy már majdnem egész Szoledart elfoglalták az általa vezetett katonai magáncég zsoldosai.

„Szeretném megerősíteni Szoledar teljes felszabadítását és a terület megtisztítását az ukrán hadsereg egységeitől (…) Azok az ukrán egységek, amelyek nem akarták megadni magukat, megsemmisültek” – húzta alá.

A Szabad Európa egyelőre nem tudta megerősíteni egyik fél állításait sem független forrásból.

Bár a háborúban aligha jelentene fordulópontot, Szoledar és a körzet alatt kétszáz kilométer hosszan húzódó, használaton kívüli bányaalagutak bejáratainak elfoglalása jelképes, katonai és kereskedelmi jelentőséggel is bírna, ez lenne az utóbbi hónapok legnagyobb harctéri sikere Oroszország számára. Ez ráadásul kiindulópontként szolgálhatna a további előrenyomuláshoz, például Bahmut felé.

Az éjszaka folyamán az oroszok egyebek mellett a déli Zaporizzsja várost is ágyúzták, de áldozatok nem voltak a helyi illetékesek szerint.

Oroszország október óta nagy erőkkel, módszeresen rombolja az ukrajnai energetikai létesítményeket, így súlyos zavarok keletkeztek a lakosság ellátásában, milliók maradtak fűtés, áram és víz nélkül a téli időszakban.

Előző nap Moszkvában bejelentették Valerij Geraszimov kinevezését az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává. A vezérkari főnök a mindössze három hónapja kinevezett Szergej Szurovikint váltja a poszton, aki ezután a helyettese lesz.

A lépés azt jelzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem volt elégedett Szurovikin teljesítményével. A csecsenföldi, majd a szíriai hadműveletek során mutatott kíméletlen brutalitása miatt hírhedtté vált tábornok javította az egységek közötti koordinációt, és megkezdte a civil infrastruktúra szisztematikus rombolását Ukrajnában, azonban a megalázó herszoni visszavonulás is az ő nevéhez fűződik.

Ehhez kapcsolódóan: Armageddon tábornok – Ki a brutális orosz katonai parancsnok, akire az ukrajnai háború megnyerését bízták?

Geraszimovra sokan az ukrajnai invázió egyik fő szószólójaként tekintenek, ugyanakkor számos elemző őt teszi elsősorban felelőssé az eddigi harctéri kudarcokért.

Az amerikai Institute for the Study of War szerdán közzétett értékelésében azt írták, hogy Oroszország hiánnyal küzd a lőszerek és számos egyéb felszerelés területén, ami jelentősen megnehezíti a támadó műveletek fenntartását.

Eközben Putyin ismét azt hangoztatta, hogy országa sikeresen ellenállt a nyugati nyomásgyakorlásnak, nem törték meg a szankciók, így elegendő forrással rendelkeznek a hadsereg erősítésére a szociális programok folytatása mellett is.

„Semmi nem történt meg, amit ellenségeink jósoltak. Meg fogjuk erősíteni védelmi képességeinket, és kétségkívül meg fogunk oldani minden problémát a különleges katonai műveletben részt vevő egységek ellátásával kapcsolatban” – állította.

Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette, hogy Varsó kész német gyártású Leopard páncélosokkal segíteni Ukrajnát egy szélesebb nemzetközi koalíció részeként.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szerdán Kijevbe látogatott, ahol ukrán, lengyel, cseh és szlovák kollégájával közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok milliói, köztük sok budapesti fejezi ki sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal.”

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG