Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrán gyerekek itteni oktatását szervezi a Migration Aid 


Ukrajnai menekültek a budapesti BOK csarnokban 2022. március 22-én
Ukrajnai menekültek a budapesti BOK csarnokban 2022. március 22-én

A humanitárius szervezet közösségi oldalára április 10-én került ki az a poszt, amely szerint nyolcvan ukrán gyermek nappali ellátását és online oktatását szeretnék megszervezni a még működő ukrajnai iskolák bevonásával, menekült ukrán pedagógusok segítségével.

Horváth Viktória, a szervezet szóvivője a Szabad Európának nem akart részleteket mondani a szerveződő projektről, csak annyit, hogy már megvan, hol lesz majd a tervek szerint az oktatás.

A szóvivő a BOK csarnokban szerzett tapasztalatokról azt mondta, sok menekültet váratlanul ér a helyszín, másra számítottak, nem akarnak ott maradni. A menekülők továbbra is főként nők és gyermekek, kimerültek, megviseltek. A Szabad Európa információját, hogy sokan megpróbálnak a BOK helyett egyenesen bejutni a Keletibe vagy a Nyugatiba, Horváth Viktória nem tudta megerősíteni, nekik már nincsenek munkatársaik egyik pályaudvaron sem, de mint mondta, ők is hallottak erről.

Horváth Viktória arról is beszélt, hogy a szervezet budapesti, Madridi úti épületében háromszáz embert tudnak elhelyezni, nagy a fluktuáció, hiszen ott csak egy–három napig maradhatnak a menekültek. Akik hosszabb távon is maradnának, azokat a szervezet külön önkéntes csapata segít elhelyezni.

A Migration Aidnek Győrben is van szállása, a Madridi úti szállásról pedig hetente háromszor indítanak buszokat Bécsbe. Önkéntesekre mindig szükség van, tette hozzá a szóvivő, és az anyagi segítségnek is nagyon örülnek, ennek módjáról a szervezet honlapján lehet tájékozódni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG