Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz hadműveletek és az ukrán menekültek


Az orosz–ukrán háború legfontosabb adatai grafikákon.

Korábbi bejelentésüknek megfelelően az orosz csapatok visszavonták erőiket Ukrajna északi részéről, Kijev környékéről. Ennek célja, hogy erőiket a keleti országrészre csoportosíthassák, a cél feltehetően Luhanszk és Donyeck megye elfoglalása, valamint hogy szárazföldről is elérjék a 2014-ben annektált Krím félszigetet. Ez utóbbihoz lenne kiemelt fontosságú Mariupol elfoglalása. Ha a kikötőváros orosz kézre kerülne, az lehetővé tenné az orosz hadseregnek azt is, hogy bekerítsék a keleti fronton harcoló ukrán csapatokat.

Egyes jelentések szerint az orosz hadsereg vegyi fegyvert is bevethetett Mariupolnál. A következő hetekben arra lehet számítani, hogy élénkülni fognak a harcok Ukrajna keleti részén. Karl Nehammer Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami után pesszimistán nyilatkozott: „Nyilvánvalóan az átfogó kelet-ukrajnai offenzívát készítik elő.”

A visszavonuló orosz csapatok rengeteg civil áldozatot hagynak maguk után. Csak a Kijevi régióban találtak eddig 1200-nál is több áldozatot, a legfrissebb becslések már 1800 fölé teszik a civil áldozatok számát. Egy nyári gyerektábor alagsorában hátrakötözött kezű és fejbe lőtt élettelen testeket találtak, de korábban tömegsírokat tártak fel Bucsában és Borogyankánál is.

Vadim Bojcsenko, a hetek óta ostromlott Mariupol polgármestere kedden arról beszélt, hogy mintegy 21 ezer civilt gyilkolhattak meg a városban az orosz invázió megindítása óta. A polgármester becslését független szervezetek egyelőre nem erősítették meg.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának legfrissebb adatai szerint már majdnem 4,2 millióan menekültek el Ukrajnából, ez az ország lakosságának mintegy 9,5 százaléka. Döntő többségük Lengyelország irányába hagyta el Ukrajnát, de több mint négyszázezren érkeztek Magyarországra, Moldovába és Oroszországba is. Sok olyan menekült van, aki nem marad ezekben az országokban, hanem továbbmegy Nyugat-Európába.

Ennél jóval többen vannak azonban azok, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonukat. Azon menekültek számát, akik Ukrajnán belül maradtak, mintegy hétmillió főre becsülik. Így összesen már körülbelül 11,2 millióan menekültek el a háború elől. Ukrajnán belül a legtöbben a nyugati országrészekbe menekültek a keleten és északon folyó harcok elől.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG