Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

UNESCO: A mesterséges intelligencia használata gerjesztheti az antiszemitizmus terjedését


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A mesterséges intelligencia által generált tartalmak felhasználhatók hamis információk terjesztésére a második világháborúról, így hozzájárulhatnak a holokauszttagadók számának növekedéséhez – figyelmeztetett az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Az UNESCO etikai biztosítékok bevezetésére szólította fel a világ országait és a techvállalatokat, illetve azt szorgalmazta, hogy az iskolai oktatás során hívják fel a gyerekek figyelmét az AI generálta tartalmak jelentette kockázatokra.

A friss jelentésben több olyan esetet is bemutattak, amikor hekkerek különböző chatbotok feltörésével náci ideológiát terjesztettek. Volt példa arra is, hogy a mesterséges intelligencia felhasználói beavatkozás nélkül, magától állt elő hamis holokauszttörténetekkel.

Kitértek arra az is, amikor az AI generálta Joseph Goebbels volt náci német propagandaminiszter arról számolt be, hogy próbálta megmenteni zsidók életét, továbbá arra, amikor úgynevezett deepfake (mesterséges intelligencia által generált hamis) videó jelent meg Emma Watson színésznőről, amint Adolf Hitler Mein Kampf című könyvét olvassa.

Ehhez kapcsolódóan: Miért szólította fel lemondásra Lindsay Lohan és Dolph Lundgren is a moldovai elnököt?

„Az antiszemitizmus robbanásszerű terjedését kockáztatjuk, ha engedjük a holokauszt borzalmas tényeinek felhígítását, torzítását vagy meghamisítását az AI felelőtlen használatával” – hangsúlyozta Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

Aláhúzta, hogy mindez ahhoz vezethet, hogy „fokozatosan csökkenni fog ezen atrocitások okainak és következményeinek megértése”.

Valóságosnak tűnnek, de nem azok - miért veszélyesek a deep fake videók?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:54 0:00

A tartalmat generáló AI-eszközök – mint a ChatGPT és a DALL-E 2 – 2022-ben robbantak be, és máris rengeteg területen alkalmazzák. Számos szakember és törvényhozó a kezdetektől arra figyelmeztet, hogy ezeket a platformokat pénzszerzésre, választások befolyásolására, emberek befeketítésére és a történelem torzítására is használhatják.

A gyűlöletbeszéd elleni fellépés világnapján közzétett jelentés készítői sürgős intézkedésre szólították fel a kormányokat, az érintett vállalatokat és az oktatás szereplőit.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG