Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uniós jelentés: még három hónap szárazságot kell átvészelnie az aszállyal sújtott Európának


Csónakok a Velencei-tó kiszáradt mólójánál Pákozdnál 2022. július 28-án
Csónakok a Velencei-tó kiszáradt mólójánál Pákozdnál 2022. július 28-án

Az Európai Unió egyes részein még három hónapig melegebb és szárazabb időjárás várható, miután Európa jelentős aszállyal küzd, amely erdőtüzeket okozott, folyókat szárított ki és elpusztította a termés egy részét – figyelmeztet az unió Föld-megfigyelő programja egy jelentésében.

A következő hónapokban, 2022 novemberéig a szokásosnál melegebb és szárazabb idő várható a nyugat-euromediterrán régióban, különösen Spanyolországban és Portugáliában – olvasható az uniós Kopernikusz program augusztusi jelentésében.

Az EU 27 tagállamának csaknem felében aszályriasztás van érvényben, Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban romlik a helyzet. A jelentés az EU-n kívül Nagy-Britanniában, Szerbiában, Ukrajnában és Moldovában is növekvő aszályveszélyt állapított meg.

A Kopernikusz program szerint az esőhiány és a május óta tartó hőhullámok sorozata vezetett a szárazsághoz és a folyók vízszintjének csökkenéséhez. Ez pedig az energiaágazatot sújtotta, megfosztva a vízi és más erőműveket elsődleges energia- és hűtővízforrásuktól.

A vízhiány és a hőstressz az európai terméshozamokat is csökkentette, a legsúlyosabban a kukoricát, a szóját és a napraforgót érintette. A nemrég leesett augusztusi esőzések egyes régiókban segítettek, más területeken azonban a zivatarok tovább rontották a termést.

A jelentés szerint a kontinens ötszáz éve nem tapasztalt szárazsággal néz szembe. Csaknem két hónapja alig esett jelentős mennyiségű csapadék, de Európa nincs egyedül ezzel a problémával. Kelet-Afrikából, az Egyesült Államok nyugati részéről és Mexikó északi részéről is aszályos időjárásról érkezett jelentés.

Az éghajlatváltozás csak súlyosbítja a helyzetet, mert a melegebb hőmérséklet felgyorsítja a párolgást, a szomjas növények több nedvességet igényelnek, a téli hóesés csökkenése pedig korlátozza a nyári öntözéshez rendelkezésre álló friss vízkészletet.

Olaszországban az északi Pó folyót kezelő hatóságok a legmagasabb fokú aszályriasztást rendelték el az ország leghosszabb vízi útvonalán. A szárazság már eddig is több milliárd eurós veszteséget okozott a gazdáknak, akik a folyóra támaszkodnak a szántóföldek és rizsföldek öntözésében.

Franciaországban több mint száz településen vannak vízellátási problémák, teherautóval szállítják az ivóvizet. Több mint hatvan francia megyében a legmagasabb aszályriasztási fokozat van érvényben. A spanyolországi Andalúzia és Extremadura régióban a vízellátás a szokásosnak kevesebb mint egyharmada – áll a jelentésben.

A Rajna folyó alacsony vízszintje miatt Németország fő ipari lobbicsoportja arra figyelmeztetett, hogy a gyáraknak lehet, hogy csökkenteniük kell a termelést, vagy teljesen le kell állniuk. A folyó vízszintjének csökkenése a hollandiai szén- és olajszállítást is akadályozza.

A Duna – Európa második leghosszabb folyója, amely a németországi Fekete-erdőtől a kelet-romániai Fekete-tengerig tart – vízszintje az elmúlt évszázadban mért legalacsonyabb szintekre csökkent.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG