Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Uralkodóvá vált az indiai variáns a briteknél, késhet a nagyobb nyitás


Egy maszkot viselő nő távozik a metróból London központjában 2021. június 6-án
Egy maszkot viselő nő távozik a metróból London központjában 2021. június 6-án

Negyven százalékkal fertőzőbb lehet a Delta, azaz az indiai variáns, mint az Alpha, azaz a brit mutáns, a brit egészségügyi miniszter szerint a június 21-re tercezett nagyobb nyitás késhet a szigetországban.

Matt Hancock a BBC televízióban beszélt a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) becsléséről. Mint mondta, a fertőződések száma kis mértékben emelkedett ugyan, de a kórházi kezelésre szoruló súlyos betegek száma nem növekszik.

A miniszter arról is beszélt, az esetek nagy többségében olyanok kerülnek kórházba, akiket még nem oltottak be.

Matt Hancock korábban részt vett az Andrew Marr Show-ban, ahol azt mondta, hogy a további korlátozások enyhítésének június 21-re tervezett időpontja késhet Nagy-Britanniában.

Az indiai variáns számos európai ország mellett Magyarországon is megjelent már. Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján, május 28-án beszélt először arról, hogy két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak Magyarországon. Egyikük a bejelentés idejére már meggyógyult, a másik még kórházi kezelésre szorult, rehabilitációja zajlott.

Majd június elsején Müller Cecília azt mondta, hogy egyik fertőzött esetében sem volt súlyosabb lefolyású a fertőzés, mint a koronavírus többi mutációjával fertőzöttnél és egyik érintett sem járt külföldön.

Az országos tiszti főorvos június elsején arról is beszélt, hogy az indiai mutáción belül három variánst azonosítottak: az egyik okot ad a nyomon követésére, egy kutatási szempontból érdekes, egy azonban abból a szempontból aggasztó, hogy gyorsabban terjed a másik kettőnél, nagyjából olyan sebességgel, mint a brit variáns.

XS
SM
MD
LG