Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üres nézőtér, szerény ünnepség – elkezdődött a rendhagyó tokiói olimpia


Nézőtér a tokiói olimpia megnyitóján
Nézőtér a tokiói olimpia megnyitóján

Csaknem üres stadionban kezdődött meg a tokiói olimpia megnyitója. Az ünnepséget és a sportolók felvonulását néhány száz ember, köztük állami vezetők nézhették élőben.

A koronavírus-járvány miatt már egy évet csúszott 2020-as tokiói olimpia, amelyet most végre sikerül megtartani, de a továbbra is veszélyes járvány miatt teljesen nézők nélkül rendezik a versenyeket. Lényegében üres stadionban tartották pénteken a játékok megnyitóünnepségét is, a 68 ezer férőhelyes Olimpiai Stadionban kevesebb mint ezer ember lehetett jelen, köztük körülbelül 15 külföldi vezető politikus is.

Kisebb csapatok

A világszerte mintegy négymillió emberéletet követelő járvány után a hagyományosnál szerényebb nyitóünnepséget szerveztek. A közelmúlt játékaihoz képest kisebbek az egyes országok olimpiai csapatai is: több ország eleve kevesebb sportolót delegált, ráadásul a Japánba érkezésük után több versenyzőnek pozitív lett a koronavírustesztje, emiatt nem vehetnek részt a játékokon – július 13-ig már száz vendég, köztük több sportoló is megfertőződött.

Annak ellenére, hogy a járványveszély miatt sem külföldi, sem hazai nézők nem vehetnek részt az eseményeken, Tokióban a napokban gyors ütemben terjedt a koronavírus: a megnyitó napján 1359 új fertőzést regisztráltak a japán fővárosban, 88-cal többet, mint egy héttel korábban.

Ezért tartanak a járványtól

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach igyekezett eloszlatni az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy az olimpia hozzájárulhat a járvány súlyosbodásához. Bach július 22-én a japán császárral, Naruhitóval is találkozott, akinek „a lehető legnagyobb óvatosságot” ígérte a járvány elleni védekezés érdekében. „A jelenlegi helyzetben nem könnyű feladat a játékok megrendezése a koronavírus elleni intézkedések betartása mellett” – mondta Naruhito Bachnak a Kyodo hírügynökség szerint.

Japánban eddig mintegy 853 ezer koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 15 ezren haltak meg a betegség miatt. Világszinten a japán járványadatok egyáltalán nem kirívóak, a lakosság igen kis részét érinti csak a fertőzés, mégis sokan tartanak a járvány berobbanásától, mivel egyelőre még csak az emberek kis része, 23 százaléka kapott oltást.

A tokiói olimpia szervezését a járvány mellett személyi problémák is nehezítették. Néhány nappal a megnyitó előtt bocsátották el például a nyitóünnepség szervezőjét, Kobojasi Kentarót, miután nyilvánosságra került egy archív felvétel, ahol az akkor humoristaként szereplő Kobajasi a holokauszttal viccelődött.

XS
SM
MD
LG