Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újra vészhelyzet van Tokióban


Tokiói gyalogosok 2021. július 12-én
Tokiói gyalogosok 2021. július 12-én

Hamarosan itt az olimpia, de egyre inkább terjed a járvány Japánban. A kormány eddigi járványkezelését kevésbé tartják megfelelőnek, és már feleannyian meghaltak az országban a vírus miatt, mint Magyarországon.

Tokióban újra vészhelyzetet hirdettek két héttel az olimpia előtt, de nem biztos, hogy az új korlátozások hatására érdemben csökkenni fog a járvány terjedése. Korábban első körben kitiltották a külföldi nézőket, majd a múlt héten a belföldieket is, szintén járványügyi megfontolásból.

Szuga Josihide japán miniszterelnök amiatt is aggódhat, hogy a helyi járványkezelés inkább a csökkentette a támogatottságát, noha idén még választások is jönnek az országban. A közvélemény-kutatások szerint a japán lakosság kitartóan aggódik a járvány alatti olimpiarendezés miatt.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart. A főváros negyedik vészhelyzeti időszaka viszont jelen állás szerint augusztus 22-ig, csaknem a paralimpia kezdetéig.

Korábban úgy számoltak Japánban, hogy az olimpia fogja bemutatni az ország fellendülését a 2011-es földrengés és atombaleset után. Szombaton viszont Fukusima körzet kormányzója is bejelentette, hogy az ottani baseball- és softballmeccseken sem lehetnek nézők, noha előtte arról volt szó.

Több teniszező is lemondta már a részvételt, Rafa Nadal, Dominic Thiem, Stan Wawrinka, Nick Kyrgios, Serena Williams és Simona Halep sem megy Tokióba, Novak Djoković 50 százalékra tette ennek az esélyét.

Japánban eddig 815 ezer megbetegedést regisztráltak, 15 ezer halott mellett. A 126 milliós országban elég lassan indult be az oltási program, és még csak a lakosság negyede kapott legalább egy oltást. Tokióban előző nap 502 új fertőzöttet azonosítottak, több mint három hete egyre növekszik az új fertőzöttek száma.

A korlátozások részeként az állami támogatásban részesülő éttermeknek és bároknak korábban kellene zárniuk, és nem lenne szabad alkoholt felszolgálniuk. Ehhez kapcsolódóan külön felzúdulást keltett Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter ötlete, szerinte a bankoknak kéne extra nyomást helyezniük azokra a vendéglátóhelyekre, amelyek nem tartják be az előbbi szabályt. A nagy felháborodásra való tekintettel ezt később visszavonta.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG