Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üres utcák Kijevben, az orosz hadsereg a város peremét lövi


Kijevi lakóépület egy tüzérségi támadás után 2022. február 25-én
Kijevi lakóépület egy tüzérségi támadás után 2022. február 25-én

Bár egyesek a kijárási tilalom ellenére menekülni próbálnak, vasárnap délután jórészt üresek az utcák Kijevben, miközben az orosz hadsereg az ukrán főváros peremkerületeit lövi.

Az invázió negyedik napján az orosz erők még nem foglalták el Kijevet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig kitartásra buzdít a civil infrastruktúra elleni támadások közepette.

A város fő vasúti pályaudvarán emberek százai várnak a nyugatra tartó vonatokra. Az épületben és a környékén fokozott az erősen felfegyverzett rendőrök jelenléte.

Az ENSZ friss jelentése szerint már közel 400 ezer ember menekült el az országból az utóbbi napokban.

Egy kameruni férfi, aki évek óta séfként dolgozik Kijevben, azt mondta a Reuters hírügynökség helyszíni tudósítójának, hogy Ukrajna nyugati részére szeretne eljutni, hogy ott várja ki a háború végét.

„Hova menjek? Európába, hogy migránsként kezeljenek? Itt van a lakásom és mindenem” – emelte ki.

Egy nő arról számolt be, hogy két gyermekével és anyjával együtt ők is a nyugati országrészbe tartanak. „El innen, amíg ennek vége nem lesz, és majd utána visszatérünk. A férjem tartalékos és minden férfi rokonunk csatlakozott a területvédelmi erőkhöz” – jelentette ki.

Vasárnapra virradóra folytatódtak az orosz rakétatámadások, találat ért egyebek mellett egy olajraktárat is a Kijevtől délnyugatra fekvő Vaszilkiv településen. A környéken fekete füst gomolygott, az internetre feltöltött videók tanúsága szerint hatalmas lángokkal égett a létesítmény.

A főváros központjában Szvjatoszlav Juras parlamenti képviselő gépkarabéllyal a vállán nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, hogy felkeresi a közelben lévő katonákat, utána pedig csatlakozik a nyugati kerületekben folyó harcokhoz. Mint mondta, nem hiszi, hogy az oroszok fel fogják adni.

„Láthatták, hogy mi történik. Tüzérségi támadások, harcok, és ez csak fokozódni fog. (Vlagyimir Putyin) el akarja pusztítani Ukrajnát” – fogalmazott.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG