Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ursula von der Leyen: Az EU támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges


Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. szeptember 15-én
Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij Kijevben 2022. szeptember 15-én

Az Európai Bizottság német elnöke az új évben először Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel beszélt telefonon, akit az orosz agresszióval szembeni küzdelem további támogatásáról biztosított.

„Szívből jövő támogatásomról biztosítottam, és jókívánságaimat fejeztem ki az ukrán népnek 2023-ra” – írta Ursula von der Leyen Twitteren.

„Az EU önök mellett áll, amíg csak szükséges” – szögezte le, kitérve az országnak nyújtott és nyújtandó pénzügyi segítségnyújtásra is.

A telefonhívást követően Zelenszkij tudatta, hogy az EU idei 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásának első részletére már januárban számítanak. „Érezzük a támogatást, együtt győzni fogunk” – hangsúlyozta.

A brüsszeli testület vezetője többször is látogatást tett Kijevben az invázió tavaly február 24-i kezdete óta, és most arról számolt be, hogy várja a következő találkozót Zelenszkijjel, amelyre hamarosan sor kerül Ukrajnában, illetve kiemelte, hogy az Európai Unió támogatja az ukrán nép „hősies küzdelmét”, amelyet „a brutális agresszió ellen és a szabadságért folytatott harcként” írt le.

Majd aláhúzta: humanitárius segítségnyújtás keretében generátorokat, villanykörtéket, iskolabuszokat és mobil menedékhelyeket is küldenek a háborúba süllyedt országba.

Ehhez kapcsolódóan: Brüsszel különleges bíróságon vizsgálná ki az orosz háborús bűncselekményeket

XS
SM
MD
LG