Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai orvos a georgiai bíróságnak: Súlyos beteg a bebörtönzött exelnök, Szaakasvili


A január 9-i meghallgatás idején Szaakasvili több tucat támogatója gyűlt össze a tbiliszi bíróság előtt, követelve, hogy azonnal szállítsák át egy nyugati kórházba.
A január 9-i meghallgatás idején Szaakasvili több tucat támogatója gyűlt össze a tbiliszi bíróság előtt, követelve, hogy azonnal szállítsák át egy nyugati kórházba.

Egy amerikai neurológus azt mondta egy georgiai a bíróságnak, hogy a bebörtönzött volt elnök, Miheil Szaakasvili súlyos beteg, és szakorvosoknak kell kezelniük.

A szakember január 9-én videókapcsolaton keresztül beszélt egy tbiliszi bírósági meghallgatáson. A téma Szaakasvili kérelme volt, hogy egészségügyi okokból halasszák el büntetése letöltését.

Az amerikai orvos, Shaheen Lakhani azt mondta, hogy miután megvizsgálta Szaakasvilit, arra a következtetésre jutott, hogy a volt elnök számos egészségügyi problémától szenved, amelyek közül a legsúlyosabbak a demencia és az izomgörcsök.

A Kaliforniában élő Lakhani megállapította továbbá, hogy Szaakasvili perifériás idegrendszere sérült, nyakában porckorongsérvet fedezett fel, emellett poszttraumás stresszt és polifarmáciát, azaz több gyógyszer egyidejű alkalmazását állapította meg nála.

Maga Szaakasvili nem volt jelen a meghallgatáson. Egyes jelentések szerint a Vivamedi klinika, ahol az exelnököt hónapok óta kezelik, rossz egészségi állapota miatt nem engedte, hogy a tbiliszi városi bíróságra szállítsák.

A tárgyalás idején Szaakasvili támogatóinak tucatjai gyűltek össze a bíróság épülete előtt, követelve egy nyugati kórházba való azonnali átszállítását.

Szaakasvili szabadon engedését követelik tüntetők Tbilisziben 2022. január 4-én
Szaakasvili szabadon engedését követelik tüntetők Tbilisziben 2022. január 4-én

Szaakasvili, aki 2004 és 2013 között volt Georgia (korábban Grúzia) elnöke, hatéves büntetését tölti hatalommal való visszaélés miatt. A vádat, amelynek alapján elítélték, ő és támogatói politikai indíttatásúnak nevezik.

Orvosi csoportja szerint egészségi állapota jelentősen romlott, amióta 2021 októberében hazatért, aminek nyomán börtönbe küldték. A volt elnök többször is éhségsztrájkkal tiltakozott bebörtönzése ellen. Ügyvédei azt kérték, hogy függesszék fel büntetése végrehajtását, hogy külföldre szállíthassák intenzívebb ápolásra.

December elején Szaakasvili ügyvédi csoportja egy orvosi jelentést köröztetett, amely szerint fogva tartása során nehézfémekkel „mérgezték meg”, és megfelelő kezelés nélkül veszélyben van az élete.

Georgiai tisztviselők azonban kétkedve fogadták a súlyos állapotáról szóló állításokat.

Külföldi állampolgárként, „a határt illegálisan átlépve” tért haza

Szaakasvili ellen jelenleg egy további per folyik egy 2007 novemberében tartott kormányellenes tüntetés erőszakos feloszlatása és illegális határátlépés vádjával. (A tüntetőkkel szembeni bánásmód és a média korlátozása miatt Szaakasvilit a Human Rights Watch jogvédő szervezet és a Nemzetközi Válságcsoport is keményen bírálta.)

Szaakasvili, aki georgiai elnöksége után botrányok tarkította politikai karriert futott be Ukrajnában, a helyi kettős állampolgárságot tiltó törvény miatt és az Ukrajnából való kiadatás és „garantált letartóztatás” elkerülésére feladta georgiai állampolgárságát.

Azt követően, hogy korrupcióval vádolta meg Petro Porosenkót, a volt ukrajnai elnök megfosztotta ukrán állampolgárságától, amelyet utódja, Volodimir Zelenszkij visszaadott neki.

2021-ben visszatért Georgiába, és egy élő Facebook-videóban felszólította híveit, hogy meneteljenek Tbiliszibe. Kommandósok letartóztatták, egy nyomozás pedig azt állapította meg, hogy titokban, egy teherhajó konténerében jutott be az országba.

Szaakasvili a vádakat koholtnak nevezte és elutasította.

XS
SM
MD
LG