Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Biden-beiktatás: így reagáltak a világ vezető politikusai


Európától a Közel-Keletig számtalan vezető politikus nyilvánított véleményt Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris beiktatása kapcsán. Ezekből válogattunk egy csokorra valót.

Európa

Az európai vezetők elsősorban a kapcsolatok javulását remélik Joseph Biden Jr. elnökségétől. Elődje, Donald Trump több kérdésben is összeütközött az európai partnerekkel, legyen szó kereskedelemről vagy védelmi kiadásokról.

Joe Biden már korábban megígérte, hogy javítani fog az Egyesült Államok európai kapcsolatain, politikai elemzők arra számítanak, hogy már elnöksége első 100 napja során ellátogat a kontinensre.

“Várakozással tekintek a vele és kormányával folytatott közös munka elé, országaink partneri viszonyának erősödését várom és azt, hogy együttműködünk közös érdekeink terén, legyen az a klímaváltozás elleni harc, a járványból való kilábalás és a transzatlanti biztonság megerősítése.” (Boris Johnson brit kormányfő)

“Hozzunk létre új szövetségi egyezményt egy erősebb Európáért, erősebb Amerikáért és egy jobb világért!" (Charles Michel, az Európai Tanács elnöke)

“Egy erős #NATO Észak-Amerikának és Európának is jó, hiszen egyikünk sem képes egyedül legyőzni az előttünk álló kihívásokat. Ma új fejezet kezdődik, várakozással tekintek szoros együttműködésünk elé.” (Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tweetje)

“Nagy megnyugvással fogadom Joe Biden beiktatását és beköltözését a Fehér Házba” – fogalmazott Frank-Walter Steinmeier német elnök, hozzátéve, az amerikai intézményrendszer bebizonyította erejét az “ellenséges” Trump-korszak jelentette kihívások idején. Azzal, hogy Joe Biden vette át a hatalmat, a német politikus szerint felerősödik “a remény, hogy a nemzetközi közösség képes a jövőben jobban és szorosabban együttműködni, megoldva korunk nagy problémáit”.

“Türelmetlenül várjuk, hogy erős, hasznos és megújult kapcsolatokat építsünk ki Biden elnökkel. Közös célok és hatalmas kihívások állnak előttünk” – fogalmazott a francia kormányszóvivő. Gabriel Attal “rendkívül fontosnak” nevezte, hogy Joe Biden elkötelezte magát, országa ismét csatlakozik az Egészségügyi Világszervezethez és a párizsi klímaegyezményhez.

Az Egyesült Államok ellenfelei

“Jó kapcsolatra törekszünk az Egyesült Államokkal” – fogalmazott a Kreml szóvivője. Dmitrij Peskov hozzátette: az, hogy Washingtonnak is ez lesz-e a célja, “Biden úron és csapatán múlik”.

“Egy zsarnok korszaka véget ér, a mai vészjósló uralmának utolsó napja” – fogalmazott Hasszan Rouhani iráni elnök, aki korábban is rendkívül kritikusan fogalmazott az előző elnök, Donald Trump kapcsán.

Trump utoljára hagyta el a Fehér Házat elnökként - videó
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

Közel-Kelet

“Gratulálok Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek történelmi beiktatásuk alkalmából. Biden elnök úr, több évtizedre visszatekintő meleg személyes barátság köt minket össze. Várakozással tekintek az amerikai-izraeli kapcsolatok további erősítését célzó közös munka elé, Izrael és az arab világ közti béke kiterjesztése elé, a közös kihívásokkal való együttes szembenézés elé, melyek között az első az Irán jelentette fenyegetés.” (Benjamin Netanyahu izraeli kormányfő)

“Nincs mit sajnálni Trump távozásán, hiszen ő volt az igazságtalanság, az erőszak és a szélsőségek egyik legnagyobb forrása és támogatója a világon, az izraeli megszállás és a népünk elleni agresszió közvetlen forrása. Amerikai elnökként Joe Bidennek vissza kell fordítani a népünk elleni, rossz irányba tartó és igazságtalan politikát és meg kell ágyaznia a régió stabilitásának és biztonságának.” (Fawzi Barhoum, a palesztin iszlamista Hamasz szóvivője)

Az AP, a Reuters és a dpa tudósításának felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG