Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

USA: egy utolsó kísérlet a választási eredmény megváltoztatására


Biden és Trump az egyik kampányvitájukon az operatőrt a vírusfertőzéstől védő plexi mögött
Biden és Trump az egyik kampányvitájukon az operatőrt a vírusfertőzéstől védő plexi mögött

Republikánus szenátorok egy csoportja kifogást fog emelni január 6-án Joe Biden választási győzelme ellen. Ezt vezetőjük, Ted Cruz jelentette be. Ez a legutolsó halvány lehetőségük arra, hogy támogassák Donald Trump kísérleteit arra, hogy megkérdőjelezze a választás eredményét.

Az utolsó próbálkozás is biztosan elbukik majd, ahogy a több tucatnyi bíróság, illetve a vitatott eredményű államok tisztviselői is visszautasították az eddigi kísérleteket, kimondva, hogy nem voltak széleskörű problémák a választásokon.

A Ted Cruz és hat jelenlegi, valamint négy megválasztott szenátor által aláírt republikánus állásfoglalás szerint „a 2020-as választáson történt csalásokkal és szabálytalanságokkal kapcsolatos vádak kimagaslanak a korábbiak közül”. Annak ellenére állítják ezt, hogy semmilyen bizonyíték nem támasztja alá állításukat.

A Kongresszus szerdán ül össze, hogy szentesítse Joe Biden győzelmét. Ez normális esetben formalitás lenne, de a tiltakozó csoport azt követeli majd, hogy álljon föl egy különleges bizottság arra, hogy levezessen egy tíz napos, sürgősségi vizsgálatot a választások eredményeivel kapcsolatban.

Állásfoglalásuk szerint az egyes államok ezután összehívhatnának speciális törvényhozói üléseket, hogy felülvizsgálhassák az államban a szavazatokat.

Egy kísérlet arra, hogy ellopják a földcsuszamlásszerű győzelmet! Nem hagyhatjuk! – posztolta Trump szombaton. Majd felsorolva a 11 szenátor nevét, hozzátette: „És miután meglátják a tényeket, sokan csatlakoznak még…Az Országunk szeretni fogja őket ezért!’ A még hivatalban lévő elnök eddig nem ismerte el Biden győzelmét.

A republikánus csoport Josh Hawley, Missouri szenátorhoz csatlakozott, aki korábban azt nyilatkozta, hogy szerdán kifogást fog emelni.

A képviselőház egyik republikánus tagja, Louie Gohmert szintén bejelentette, hogy megakadályozza Biden győzelmének hitelesítését, és több, mint 100 republikánus képviselő támogatni fogja a kísérletét.

Gohmert azt a törvényt szerette volna alkalmazni, ami lehetőséget adna Mike Pence alelnöknek – aki hagyományosan ceremoniális szerepet játszik a szerdai ülésen - ,hogy borítsa a választási eredményt.

Pence ezt korábban ellenezte, szombaton már üdvözölte a szenátorok kísérletét. Pénteken egy texasi szövetségi bíró is visszautasította a keresetet, amit másnap a fellebbezésről döntő bíró is megerősített.

A mostani, utolsó kísérlet azért is esélytelen, mert a képviselőházban demokrata többség van, és bár a szenátust a republikánusok ellenőrzik, de sok szenátor közülük is az eredmény hitelesítése mellett fog szavazni szerdán.

Ted Cruz várhatóan elnökjelölt lesz a 2024-es választáson (is), ahogy Hawley is ide pozícionálja magát, ahogy Pence alelnök is.

Biden szóvivője politikai színjátéknak minősítette a kísérletet, és állította, hogy Joe Biden január 20-án elfoglalja a hivatalát.

Az amerikai választási rendszerben a szavazópolgárok elektorokat választanak, akik formálisan hetekkel később választják meg az elnököt.

Az USA elektori kollégiuma december 14-én megerősítette Biden győzelmét. A demokraták 306 elektori helyet nyertek, míg Trump 232-t.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG